Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag15.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Strategi och analys

Så förändras budgeten när krisen slår till

Publicerad: 4 december 2012, 22:00
Uppdaterad: 6 december 2015, 14:01

Det är dystra prognoser för Sveriges ekonomi som Konjunkturinstitutet målar upp. Men för de annonsörer som väljer att gasa istället för att bromsa kan nedgången vara ett gyllene tillfälle att synas.– Vi har redan satt vår budget, så jag vet att vi kommer att öka, säger Johan Saxne på Bauhaus.


Den svenska ekonomin befinner sig i en svacka som är lika djup som när it-bubblan sprack i början av 2000-talet. Det slog Konjunkturinstitutet fast när myndigheten nyligen presenterade sin senaste Konjunktur­barometer.

– När it-bubblan sprack så var Konjunkturnedgången inte alls så djup som den vi fick i samband med krisen på 1990-talet, men det ledde ändå till stigande arbetslöshet och en svag BNP-utveckling. Det är ingen katastrof vi ser framför oss, men tillväxten kommer att bli svag, sa Konjunkturinstitutets generaldirektör Mats Dillé­n nyligen i en intervju med P1.

Anledningen till nedgången är att tjänstenäringen, som varit fortsatt stark under de senaste åren, har sett en kraftig försämring.

– Det är lite oroande, måste jag säga.

Enligt en annan rapport som Konjunkturinstitutet presenterade i augusti kommer arbetslösheten att stiga till närmare 8 procent i slutet av nästa år.

Även på IRM, Institutet för reklam- och mediestatistik, är man oroad över utvecklingen. I bolagets senaste rapport stod det klart att reklammarknaden under det tredje kvartalet 2012 tappade 4,6 procent jämfört med samma period förra året.

Men trots den dystra utvecklingen menar en majoritet av Sveriges största annonsörer att deras marknadsföringsbudgetar inte kommer att bli mindre 2013. Det framgår av en undersökning som Dagens Media genomfört med hjälp av Netigate, där marknadschefer svarar på frågor om utvecklingen.

35 procent av de tillfrågade marknadscheferna svarar att budgeten blir oförändrad, medan 13 procent anser att den kommer att öka.

– Vi har redan satt vår budget, så jag vet att vi kommer att öka våra investeringar. Eftersom vi har tre nya planerade varuhus behöver vi öka kraftigt, säger Bauhaus marknadschef Johan Saxne.

Samtidigt uppger hela 22 procent att deras budget kommer att minska med mer än 10 procent.

– Det är ju inte bara oroligt utomlands utan även här hemma i vår direkta omvärld. Det är klart att vi måste vara flexibla och förändringsbenägna om det skulle krävas, säger Camilla Tienso, marknadschef på Svensk Fastighetsförmedling.

Men nedgången i konjunkturen kan också bjuda på möjligheter.

– Stora breda kampanjer kommer vi nog att se färre av, men när det handlar om att jobba för att de kunder man redan har ska bli mer lojala kan det vara rätt att gasa, säger Jessica Bjurström, vd på Sveriges Kommunikationsbyråer.

Anders Ericson, vd på Sveriges Annonsörer, håller med.

– Det kan i allra högsta grad löna sig att gasa, säger han.

I samband med den senaste konjunkturnedgången gick Sveriges Annonsörer ut i en kampanj där man uppmanade sina medlemmar att vara offensiva.

– Kampanjen bygger på empirisk forskning som visar att man ska vara offensiv istället för att bara vara dyster när det blir sämre tider.

Jessica Bjurström lyfter samtidigt vikten av att marknadsavdelningarna får med ledningen.

– Marknadscheferna är beroende av styrelse och vd, som måste uppmanas att fortsätta göra reklam.

Ökar sin budget 30 procent

Dagens Media har frågat Sveriges 100 största annonsörer om budgeten 2013, i en anonym enkät. Av dem svarade 22.

News Pilot

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.