Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Strategi och analys

Rock ’n’ roll ger pr för miljoner

Publicerad: 10 juni 2009, 11:03
Uppdaterad: 6 december 2015, 16:25

Spritmärket Bacardi fick pr till ett värde av hundratals miljoner kronor tack vare sitt samarbete med dansgruppen Groove Armada. Nu upptäcker allt fler företag musiken som ett verktyg för att nå målgrupperna.


Musik har alltid haft en betydande roll i företags marknadsföring. Men om det tidigare främst handlade om att välja en låt till sin reklamfilm, börjar allt fler företag nu se musik som ett verktyg för att skapa uppmärksamhet och stärka kundernas emotionella koppling till ett varumärke.

– Coca-Cola och McDonalds har alltid haft musik som en del av sitt DNA, och nu börjar allt fler av de stora varumärkena inse musikens kraft, säger Jakob Lusensky, vd på kommunikationsbyrån Heartbeats International, som jobbar mycket med musik och varumärken.

Ett av de mest omtalade exemplen på företag som använder musik för att stärka sitt varumärke är kafékedjan Starbucks, som för några år sedan började ge ut egna cd-skivor. Bob Dylan är en av artisterna som gett ut skivor som enbart distribueras via Starbucks.

Ännu längre går spritmärket Bacardi, som förra året knöt till sig den brittiska dans-duon Groove Armada.

Bacardi gav ut en ep med Groove Armadas låtar, skrivna exklusivt för spritmärket, och gruppen medverkade i en radioshow och vid en rad av Bacardis liveshower världen över.

– Bacardi var ett bortglömt varumärke. Vi behövde göra något nytt och spännande som stack ut och samtidigt förmedlade våra kärnvärden, säger Sarah Tingsley, varumärkesansvarig på Bacardi.

För Bacardi blev pr-värdet av samarbetet minst lika betydande som associationen med Groove Armadas musik.

– Genom samarbetet har Bacardi fått medverka i kanaler där vi inte har funnits tidigare, som Wall Street Journal och New York Times, tv:s nyhetssändningar och Rolling Stone.

Mycket av skriverierna har handlat om att Groove Armada valde att ge ut sin musik tillsammans med ett varumärke istället för ett skivbolag.

– Det säger en del om vart musikindustrin är på väg. Det är inte musikindustrin som kommer att revolutionera musikindustrin, de tänker fortfarande i gamla vanor, säger Jakob Lusensky.

Samma synpunnkt hörs ofta för spelindustrin, där spel som Guitar Hero och Rock Band kan bli guldgruvor för de arister som lånar ut sina låtar och sitt namn.

 Jakob Lusensky ser flera förklaringar till företagens ökade intresse för musik.

– Konsumenternas beteende ändras och vi blir allt tröttare på reklam. Men musik tröttnar man inte på. Undersökningar visar att musik är det medium som flest personer inte kan tänka sig att vara utan, före tv och internet.

Samtidigt ökar musikindustrins intresse av att samarbeta med varumärken i takt med att skivförsäljningen går ned och artisterna behöver hitta nya sätt att tjäna pengar. Det är inte längre tabu att associeras med varumärken. Enligt sångaren och låtskrivaren Salem Al Fakir, vars låt ”It’s only you (part II)”, används i reklamfilmen för Volvo XC90, har det snarare blivit kreddigt för en artist att spelas i en reklamfilm eller tv-serie.

– Det är så man säljer musik nuförtiden. Med hjälp av Volvofilmen har min musik nått ut i tv-kanaler över hela Europa och nu även i USA. En sådan exponering skulle jag aldrig ha råd att betala själv, säger Salem Al Fakir i en intervju med DI Weekend.

Snabbmatkedjan Max är ett av de svenska företag som ser musiken som en viktig byggsten i sitt varumärke. För att särskilja sig från de amerikanska kedjorna McDonalds och Burger King har Max tagit fram en musikprofil med modern svensk musik som spelas på restaurangerna och i en radiokanal på Max hemsida.

– Enbart musik gör inte så mycket från eller till, men det är ytterligare ett sätt att stärka det varumärket Max ska stå för. Precis som snygg inredning och bra service förbättrar musiken upplevelsen av att besöka en Max-restaurang, säger Max vd Rickard Bergfors.

Nästa steg är att använda musiken mer i kommunikationen.

– Först ville vi sätta konceptet med en egen musikprofil, nu tittar vi på olika idéer om hur vi kan använda musiken för att få mer uppmärksamhet. Starbucks lyckades med musiken nischa sig som ett trendigt alternativ, och vi vill göra samma sak, säger Rickard Bergfors.

Kristin Djerf

kristin.djerf@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.