Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag22.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Strategi och analys

Rejält uppsving för utomhus under 2014

Publicerad: 3 februari 2015, 22:00
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:13

Utomhusbolagen är optimistiska efter ett uppsving i medieinvesteringarna under 2014. Med en ökning på 11 procent växte utomhus betydligt mer än reklammarknaden totalt sett.


Utomhusmediet omsatte 1,13 miljarder kronor under förra året, enligt IRM:s prognos för 2015.

Det är en ökning med 11 procent jämfört med året före, samtidigt som medieinvesteringarna totalt sett växte med 2 procent.

En naturlig förklaring till uppgången är höstens riksdagsval, som alltid innebär ett uppsving för utomhusmediet.

Enligt Ola Klingenborg, vd på Clear Channel, svarar dock valet enbart för en liten del av till­växten.

– Vi har sett högt tryck under hela året, inte bara inför valet. Valet ligger dessutom mitt i vår högsäsong när trycket redan är högt, säger Ola Klingenborg.

Magnus Heljeberg, vd på JCDecaux, bedömer att valrörelsen står för max ett par procent av tillväxten för utomhusmediet.

– Vi har fått helt nya pengar från andra medier, speciellt under fjärde kvartalet, säger han.

En del av förklaringen, enligt utomhusaktörerna, är att tv har börjat få problem med att leverera, vilket får fler annonsörer att istället välja utomhusreklam för att nå hög räckvidd.

Under hösten var utomhusmediet ett av flera medieslag som gynnades av ökad efterfrågan när tv-kanalerna tvingades betala tillbaka pengar till annonsörerna för att de inte kunnat leverera utlovade kontakter.

Men flytten från tv på- gick under hela året, inte bara under hösten, säger Ola Klingenborg.

– Många har kommit till oss för att de märkt att tv inte fungerar lika bra längre. Samtidigt har vi blivit bättre på att visa hur bra effekt utomhus kan ge, och hur bra det fungerar i kombination med online, socialt och mobilt.

Under året har också flera uppmärksammade och prisade utomhuskampanjer satt mediets digitala utveckling i fokus, bland dem Abby Norms Adobe Street Retouch Prank, Åkestam Holsts interaktiva schamporeklam i tunnelbanan för Apotek Hjärtat, och Garbergs variant på samma reklam för Barncancerfonden.

Det har också gjort sitt för att väcka annonsörernas intresse, tror JCDecaux vd Magnus Heljeberg.

– Dessutom är det viktigt med goda exempel för att inspirera reklamskaparna att hitta nya sätt att göra reklam som är anpassad till utomhusmediet, säger han.

Madeleine Thor, vd på IRM, vill än så länge inte spekulera om ifall uppgången för utomhus är tillfällig eller bestående.

– Det är för tidigt att säga om den starka tillväxten förra året är en effekt av att det var valår, eller om utomhus är på väg att nå en ny nivå. Jag vill se några kvartal till innan jag vågar säga något, säger hon.

För 2015 förutspår IRM just nu en liten tillbakagång för utomhusmediet, på grund av den starka tillväxten förra året.

– Den underliggande trenden för utomhus är positiv över tid, men för 2015 är prognosen ett litet tapp på knappt 2 procent, säger Madeleine Thor.

Ola Klingenborg på Clear Channel är mer optimistisk.

– Vi har sett det här hända under lång tid. Annonsörernas inställning har ändrats, sam­tidigt som vi jobbat hårt med att förfina vårt erbjudande och vår säljorganisation, säger han.

 

Utomhus

Medieinvesteringar

År Mkr, netto

2007 1 080

2008 1 110

2009 1 010

2010 1 150

2011 1 170

2012 1 110

2013 1 020

2014 (prognos) 1 130

2015 (prognos) 1 110

Källa: IRM

Kristin Djerf

kristin.djerf@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.