Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Strategi och analys

Rävspel präglar höstens tv-krig

Publicerad: 26 Augusti 2009, 14:37
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:16

Fejkade tablåer är vapnet i höstens kamp om tv-tittarna. TV3 mörkade länge att storsatsningen ”Superstars” ska slåss mot TV4:s publikmagnet ”Idol”. Kanal 5 hemlighåller höststrategin ett tag till.


Tv4:s tittarsuccé ”Idol” är en mardröm för konkurrenterna. Den 8 augusti drar ”Idol” igång auditions, tisdag till fredag klockan 20, innan det är dags för fredagsfinalerna. I fjol kontrade Kanal 5 med att lägga ”Vem kan slå Filip och Fredrik?” strippat efter ”Idol”, en plan som hemlighölls in i det sista.

I år har även MTG skickat ut en fejkad tablå. Dagens Media avslöjade i måndags att TV3:s storsatsning ”Superstars” ska sändas samtidigt som ”Idol”, klockan 20:00 tisdag till torsdag, med start den 15 september.

I programmet tävlar idrottsstjärnor som Ingemar Stenmark och Magdalena Forsberg i OS-grenar.

– Vi har mörkat vår tablå. Det blir vårt sätt att kickstarta säsongen och förhoppningsvis sabba lite för TV4, säger MTG TV:s programdirektör Anders Knave.

”Superstars” ska knipa det breda tittandet medan ”Idols” strippade program numera tenderar att fånga en mer renodlat ung publik, enligt Anders Knave.

Kanal 5 möter det strippade ”Idol” med ”US Wipeout”, något som Carina Andersson och PHD:s tv-chef Laura Mähler kallar ”självmord” respektive ”dumdristigt”. De gissar att programmet ersätts av ”Vem kan slå Filip och Fredrik?”.

– Jag vet inte vad jag ska tro när jag ser Kanal 5:s tablå, men de är ju specialister på att mörka tablåer, säger Carina Andersson, tv-chef på Maxus.

Kanal 5:s programchef Lars Beckung:

– Vi är fortfarande kryptiska, vi är ju lite av den retsamma lillebrorsan. Jag kan säga att den största skillnaden är på söndagar. Och så blir det mer av ”Vem kan slå...” än i fjol.

Prosieben-kanalerna, Kanal 5 och Kanal 9, har en åtstramad programbudget i höst och satsar främst på beprövade format.

Bland nyheterna finns ändå programmen ”Ullared”, ”Silent library”, ”Nöjespokalen” och ”Roast på Berns”. ”Färjan” får en tredje säsong på måndagar.

TV4 sitter däremot på en rekordstor programbudget i höst och tänker bland annat täppa till tittarflödet från ”Idol” med nya succéformatet ”Kändisdjungeln”. Programmet sänds direkt från Malaysias djungel 16 kvällar i rad, med start den 11 september.

David Hellenius och Tilde de Paula programleder när tio svenska kändisar utsätts hårda, galna utmaningar.

– Det här är en fantastisk eventprogrammering som exploderar i september på ett sätt som är nytt för svensk tv, säger Fredrik Arefalk, programchef för TV4.

Carina Andersson:

– ”Kändisdjungeln” är höstens stora osäkra kort. Den ser riktigt bra ut på pappret och får draghjälp av ”Idol”, men det kan bli svårt att hålla tempo och dramatik i direktsändning.

Mediacoms tv-chef Patrick Wallin tror att den hårt strippade tablån kan bli alltför enkelspårig för breda tittarlager.

– ”Kändisdjungeln” har klar potential, men risken är att formatet inte håller och att man till och med tappar på helgen på grund av överexponering.

Fredrik Arefalk känner sig dock trygg med ”Idol” som bas.

– ”Kändisdjungeln” är där för att addera. Den är friskt vågad och utgör bara starten på säsongen.

Fredagens ”Idol” går upp mot ”Doobidoo” på SVT. På lördagar sänder SVT ”Här är ditt liv” med Ingvar Oldsberg och TV4 visar ”Körslaget”. Mycket talar för att det senare ersätts av ”Robinson Karibien”, som spelas in nu. TV3 kör ”Singing bee celeb” som helgunderhållning.

– Vi relanserar TV3 i höst och ökar trycket alla dagar, utom möjligen fredagar, säger Anders Knave.

Söndagar har det största tv-tittandet. Då bjuder TV3 på ”Ensam mamma söker”, följt av film, medan TV4 visar ”Parlamentet” senare i höst. Kanal 5 håller än så länge på den slutgiltiga söndagstablån, men i våras visade kanalen ”Wipeout” och ”Söndagsparty med Filip och Fredrik”.

Måndagar blir en annan tuff match i primetime. Då går TV4:s nya ”Tinas Cookalong” upp mot Kanal 5:s ”Färjan 3” och TV3:s nya Simon & Tomas-serie ”Sveriges fulaste hem”. TV3 fortsätter kvällen med realityserien ”Svenska Hollywoodfruar”.

Bizkits Johnnie Åkerström:

– Det kan bli världens getingbo med flera krockar. TV4-huset har en urstark hösttablå. Kanal 5 har flera starka kort, och MTG har tuffat på bra.

Synnöve Almer

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.