Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag18.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Strategi och analys

”Programmatic är inte bara ett komplement”

Publicerad: 10 November 2015, 22:00
Uppdaterad: 6 December 2015, 20:22

Programmatic är fortfarande i sin linda men kommer att ha stor påverkan på publicister och annonsörer i framtiden. Det hävdar programmatic-bolagen själva.– Det finns ett utbildningsbehov på annonsörsidan, men det är också viktigt att förenkla så att det inte blir en så stor tröskel man måste över, säger Malin Born på Delta Projects.


Pubmatic öppnade kontor i Sverige så sent som i mars i år, men bolaget startade redan 2006 i USA. Pubmatics Nordenchef Jonas Olsen beskriver verksamheten som en förlängd SSP – ”en marketing automation platform som hjälper publicister att förstå sina digitala impressions och kanaler”.

Pubmatic jobbar enbart gent­emot publicister. I somras valde annonsbörsen Adapt ADX, som startades 2013 av tidningskoncernerna VK Media, Promedia/Mittmedia, Stampen, EK och NLT, att ansluta sig till Pub­matic.

Eftersom bolaget är så pass nytt i Sverige finns ännu inga offentliga ekonomiska rapporter. Jonas Olsen berättar att Pubmatic växer, men kan inte avslöja några siffror. I dag är man fyra anställda och ytterligare personal är på ingång.

– Vi har fått in en hel del nya kunder och har byggt upp ett starkt team. Vi fortsätter att växa ordentligt på den nordiska marknaden och kommer att anställa ytterligare tre personer, säger han.

Pubmatic ser huvudsakligen Rubicon, Sellbranch, Appnexus och så klart Google som sina huvudkonkurrenter.

Rubicon grundades 2007 och är en av de ledande SSP-aktörerna inom programmatic, som i dag har 14 kontor runt om i världen, dock inte i Sverige. Även Appnexus grundades 2007 och är ett av de större amerikanska bolagen med hela 23 kontor världen över.

Sellbranch är ett svenskt bolag med rötter inom RTB, grundat av Fredrik Sellgren och Ola Ahlvarsson 2009, och som finansieras av Keynote Media Group.

Svenska Admeta, som grundades redan 2002, är ytterligare ett exempel på en SSP. Bolaget köptes förra sommaren upp av amerikanska Wideorbit.

På andra sidan finns DSP-bolag som Rocket Fuel, Delta Projects, Bid theatre, Media math och Adforum.

Rocket Fuel gjorde sitt intåg på den svenska marknaden i januari 2014. För drygt två år sedan gick Magnus Johansson in som Nordenchef.

– Det har varit en intressant period. Även om Rocket Fuel är ett hyfsat stort bolag internationellt så är vi en startup i Norden. Vi har det stora bolagets resurser och processer, men även de utmaningar som ett nystartat bolag stöter på, som att bygga kännedom, hitta rätt lokaler att kunna växa i och fortsätta att anställa rätt folk, säger Magnus Johansson.

Rocket Fuel är i dag fem anställda på kontoret i Stockholm. Eftersom moderbolaget är börsnoterat kommuniceras inte några aktuella ekonomiska siffror. Om någon vecka släpps det svenska bolagets kvartalsrapport.

Rocket Fuel kan först och främst beskrivas som en DSP, men köpte förra sommaren X+1, som är en DMP. Det unika med bolaget är enligt Magnus Johansson att man använder artificiell intelligens för att förstå, köpa och optimera annonsörernas kampanjer.

– En dator har ingen begränsning i hur mycket data den kan hantera och analysera, och ju mer data som skickas till systemet, desto mer nyanserad bild får man av vad som exempelvis lyfter varumärkeskännedomen i en brandingkampanj eller hur de konverterande användarnas beteende ser ut i en dr-kampanj.

– De flesta andra DSP:er köper utrymmet via RTB, men har sedan människor som försöker optimera kampanjerna.

Enligt Magnus Johansson befinner sig programmatic-branschen bara i sin linda i Sverige. I USA kan annonsörerna exempelvis köpa annonsutrymme i linjär-tv programmatiskt.

– Det kommer att ha stor framtida påverkan på publicisterna. Vad händer exempelvis med TV4:s säljkår och organisation om du om två år kan köpa utrymmet programmatiskt istället för som det görs i dag? Jag tror inte att folk förstår vilken enorm påverkan programmatic kommer att ha när det gäller medieköp, inte bara för tv, utan i alla olika former.

Malin Born, global marknadschef på DSP-bolaget Delta Projects, är inne på samma sak. Hon tror att utvecklingen kommer att gå mot att all digital marknadsföring köps programmatiskt.

– Sen får man se om de andra medierna köps programmatiskt också. Jag tror att man kommer att utgå mycket från programmatic och väva in det i de övriga mediestrategierna, att man förstår när man sätter en strategi att man inte bara tar den gamla mediestrategin och tror att man kan köpa den programmatiskt.

Delta Projects verkar i dag på tio olika marknader, växer snabbt och omsatte enligt senaste bokslutet över 150 miljoner kronor. Några siffror för den svenska verksamheten vill Malin Born, som också ansvarar för försäljningen i Sverige, inte dela med sig av. Hon beskriver Delta Projects som ett teknik­bolag.

– Vi har egenutvecklad teknik och det är inte så många som har det där vi agerar, på demand­sidan. Det finns en handfull aktörer som kan mäta sig med vår teknik, då från USA, men det är ofta anpassat till mer stordrift och inte lika anpassat till den lokala marknaden och lokala behov.

Delta Projects jobbar både direkt mot kund och mot medie­byråer. Fortfarande är det vanligast att de jobbar mot mediebyråer, men Malin Born märker att annonsörerna intresserar sig mer och mer för programmatic och vikten av att förstå sig på det.

– Nu börjar helheten flytta in. Då blir programmatic inte bara ett komplement i mediestrategin, utan något som är med när man sätter grunderna, säger Malin Born, och fortsätter:

– En trend vi också ser är att annonsörerna själva börjar intressera sig för teknikfrågan mer, de sätter sig in i det, vilket gör att de lättare kan nyttja den stora potentialen i det. I USA har trenden de senaste två åren varit att annonsörerna upphandlar tekniken själva. Vi får se hur det blir i Sverige framöver.

Malin Born vill ändra på bilden av att det skulle vara så svårt med programmatic.

– Jag kan tycka att man får det att låta så svårt och att det är tusen saker man måste tänka på, men det är fortfarande bara digital annonsering och digitala visningar. Men om du gör det rätt blir det intelligenta visningar.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.