Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag24.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Strategi och analys

Pop up-butiker het trend

Publicerad: 18 Maj 2010, 11:41
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:50

De marknadsför modeföretagen – men upplevs inte som reklam. Pop up-butikerna är det nya svarta inom modevärlden, och allt fler svenska designers hakar på trenden med de flyktiga klädbutikerna.


De lever ett par veckor och – poff – så är de borta. 2004 öppnade det japanska modeföretaget Comme des Garçons världens första pop up-butik i Berlin. Modeskapare, men också vin- och spritföretag, har använt sig av konceptet för att marknadsföra produkter som är svåra att lyfta fram i traditionella kanaler.

Senast Sveriges första pop up-bar ”Fleur du Cap Box Bar” som 2009 öppnade på Fleminggatan i Stockholm, med syftet att uppmärksamma det egna lådvinet.

Gucci, Hermes och Brooks Brothers är exempel på exklusiva kedjor som satsat på pop up-butiker i USA. Lyxmärkenas tillfälliga butikskoncept kan kosta mellan 100 000 och 600 000 dollar per månad, enligt The Economist.

I Sverige handlar det dock om betydligt mindre summor, och det är ofta billigare att öppna en pop up-butik än att gå stort i print eller med tv-reklam. Överrasknings-momentet hjälper till att skapa en hype kring märket, och säljbudskapet maskeras bakom det coola, oväntade butikskonceptet.

När modedesignern Ann-Sofie Back öppnade sin tillfälliga ”gisslanbutik” i Sturegallerian marknadsfördes öppningen med film-er och event, där Ann-Sofie Back själv hölls gisslan av gestalt-er utklädda till fruktade Vogue-ikonen Anna Wintour, som straff för sina modesynder.

– Jag ville göra min design mer tillgänglig. Med en pop up-butik kan man vara lite friare i uttrycket eftersom det inte är permanent.

För många är pop up-butikerna ett sätt att visa upp sina kläder, utan att behöva öppna en permanent butik.

– I dagens läge har vi ingen möjlighet att ha en fast butik med allt vad det innebär med personal och lagerhållning. Detta var ett slags genrep inför framtida permanenta butiker, säger Ann-Sofie Back.

Axel Nyhage och Richard Hutchinso-n driver klädmärket The local firm. De öppnade sin pop up-butik Propaganda Store i Brunogallerian på Söder i Stockholm i mars. Åtta veckor får den leva.

– I och med att man har en begränsad tid så har man stor möjlighet att lägga mycket kraft på varumärkeskommunikationen och hålla ett högt tempo på den. En tillfällig butik är mer ekonomiskt gångbart för ett ungt varumärke, och kan dessutom tjäna som ett test inför framtida permanenta butiksetableringar, säger Axel Nyhage.

De är mycket sparsamma med traditionell marknadsföring och tror att man måste sticka ut för att överleva i modevärlden idag.

– Marknaden ändras varje dag och man måste hitta sin egen väg, och göra det tydligt. Pop up-butiker kan i vissa fall vara mer levande än permanenta butiker, och kommunicera direkt till kunden i en oväntad miljö.

Så lyckas du

1. Hitta ett tydligt och starkt koncept – och håll fast vid det.

2. Fixa en intressant och levande butiksmiljö.

3. Välj ett fördelaktigt läge, gärna en trendig galleria.

4. Ha fokus på varumärkeskommunikationen.

5. Skapa hype med hjälp av oväntade event.

Therese Johansson

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.