fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Strategi och analys

Politiskt nej till ny lag

Publicerad: 28 oktober 2014, 22:00
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:23

Tv-branschens krav om hårdare lagar som gör att nätoperatörerna ska kunna tvingas blockera illegala streamingsajterna vinner inte gehör hos politikerna.


Det visar Dagens Medias enkät till samtliga riksdagspartier.

– Det vore olyckligt om politiker och domstolar började blockera delar av internet, säger Beatrice Ask, moderat ordförande i justitieutskottet

Illegala streamingsajter, där användaren gratis kan strömma tv-serier och film, är ett av de stora hoten mot kommersiell tv i Sverige. Enligt Mediavision sväljer fulstreamingsajter som Swefilmer och Dreamfilm 25 procent av allt tittande på webb-tv.

I Dagens Media nummer 16 krävde företrädare för samtliga stora tv-hus hårdare lagar. De vill att domstolar ska kunna ålägga internetoperatörerna att blockera åtkomsten till de illegala streamingsajterna.

Men det kravet får kalla handen från politikerna.

Det står klart efter att Dagens Media frågat samtliga riksdagspartier om deras inställning i frågan.

Istället pekar flertalet partier på vikten av att främja framväxten av legala alternativ för att stävja piratproblematiken.

– Vi vet av erfarenheter från musikbranschen att när sådana växer fram stryper man efterfrågan på de illegala tjänsterna. Där har branschen ett stort ansvar, men politiken måste också till exempel vara beredd att se över regelverk för licensiering, svarar Beatrice Ask (M), ordförande i justitieutskottet och tidigare justitie­minister.

Undantagen är Kristdemokraterna, som rakt ut säger att de vill ”titta närmare på en sådan lagstiftning”, samt Center­partiet.

– Vi vill ha en upphovsrättskommission som utreder upphovsrätten och föreslår ny lagstiftning på området, svarar kommunikationschefen Ola Spännar.

Folkpartiet menar att det redan i dag finns lagstiftning som går att tillämpa.

– Illegala streaming-sajter är inget annat än vilken piratkopierings-sajt som helst – de sprider upphovsrättsligt skyddat material. Det finns lagstiftning för att bekämpa detta. Att de använder teknik C istället för teknik A eller B, gör det inte till en politisk fråga, svarar Folk­partiet via pressekreteraren Carolina Schale.

Vänsterpartiet är för fri fildelning för privat bruk, men emot att illegala aktörer tjänar pengar på fulstreaming.

– Ett sätt att förhindra denna typ av illegala tjänster är att förenkla och skapa fler legala sätt för enskilda att tillgängliggöra sig upphovsrättsskyddats material, säger Rossana Dinamarca, kulturpolitisk talesperson för vänsterpartiet.

Hon menar att det måste utarbetas nya ersättningssystem så att upphovsrättsinnehavaren kompenseras och fler kulturskapare kan leva på sitt konstnärliga arbete.

– Vänsterpartiet förespråkar att det ska införas ett digitalt bibliotek, där enskilda utan kostnad kan ladda ned böcker, film, musik och andra medier, samtidigt som upphovsmännen ska få en skälig ersättning. Den exakta utformningen bör utredas i samarbete med företrädare för branschen.

Inte heller Miljöpartiet vill kriminalisera ”icke-kommersiell, privat, småskalig användning”.

Vänsterpartiets och Miljöpartiets inställning till fildelning får hård kritik från Moderaterna.

– Det är oroande att ett av regeringspartierna vill legalisera icke kommersiell fildelning av upphovsrättsskyddat material. Det riskerar att vrida tillbaka utvecklingen och kan allvarligt skada viktiga tillväxtbranscher, säger Beatrice Ask.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev