Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag30.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Strategi och analys

Oenighet inom TU

Publicerad: 9 September 2009, 12:16
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:14

Låst material som kostar pengar innebär problem för trafikdrivare som Google. Samtidigt vill ett av Sveriges största tidningshus stoppa Google från företagets sajter.


Material som inte fritt går att komma åt på nätet blir mindre värt i Googles ögon och svårare för sökmotorer att indexera. Låst material innebär också att det blir svårare för sajterna att bygga upp sin egen sajt med sökfunktioner och arkiv gentemot läsarna.

Samtidigt som Google och andra sökmotorer är stora trafikdrivare till sajter så ser flera tidningskoncerner nyhetsaggregatorer som Google News som ett hinder för tidningarna att skapa intäkter på de egna sajterna. För att kontrollera och begränsa sökmotorernas möjligheter att indexera tidningsinnehåll har en teknik kallad ACAP, automated content access protocol, tagits fram av internationella tidningsorganisationer.

I början av juli blev Stampen den första svenska tidningskoncernen som öppet stöder tekniken. Några fler medier har dock inte tagit ställning.

– Stampen är ju en stor aktör, och vad de tycker är därför viktigt, men det finns ingen konsensus i branschen, säger Anna Serner, vd på Tidningsutgivarna, TU.

Frågan har inte diskuterats djupare inom TU.

– Vi har inte haft något styrelsemöte efter Stampens beslut. Jag ska inte föregå kommande möte, men jag har inte fått några indikationer om att fler har tagit ställning, säger Anna Serner.

Hon ser dock inte begränsningar som rätt väg att gå.

– Tekniska hinder tror jag inte på. Det gäller att skapa så bra produkter att folk är villiga att betala för dem.

Ola Eriksson

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.