Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Strategi och analys

"Nya partiledaren måste sätta ned foten"

Publicerad: 25 augusti 2017, 10:33
Uppdaterad: 25 augusti 2017, 10:33

Foto: Flickr/Press

Moderaternas nästa partiledare har chans att framstå som "räddaren i nöden", menar vd Patrik Westander.


Ämnen i artikeln:

ModeraternaWestander

Efter hård kritik meddelade Moderaternas Anna Kinberg Batra till slut att hon avgår som partiledare för partiet. Hon han bland annat kritiserats för sin stela framtoning och hennes oförmåga att kommunicera Moderaternas vision.

Patrik Westander menar att det är ett bra beslut av Anna Kinberg Batra att sluta.

– Det första som är viktigt att säga är att det var klokt av Anna Kinberg Batra att avgå, säger Patrik Westander och fortsätter:

– Det går inte att leda ett parti när så många av de egna partimedlemmarna är öppet kritiska.

Även om mycket av kritiken mot Anna Kinberg Batra har handlat om hennes bristande kommunikation säger Patrik Westander att det inte enbart är svag kommunikation som har lett fram till kritiken och misstroendet mot henne.

– Det handlar också om ett otydligt ledarskap i en för partiet avgörande fråga. Moderaterna plågas av ideologiska slitningar mellan liberala SD-kritiker och mer SD-vänliga värdekonservativa partimedlemmar.

Hur ska Moderaterna nu ta sig vidare?

– Den viktigaste uppgiften för den nya partiledaren är uppvisa ett tydligare ledarskap och mycket tydligt ta avstånd från främlingsfientliga värderingar. Väljarna måste förstå vad Moderaterna står för när det gäller eventuellt samarbete med SD.

Hur visar man ett tydligt ledarskap?

–  Hela alliansen behöver prata ihop sig om ett gemensamt förhållningssätt till SD. Det var ingen som förstod vad Anna Kinberg Batra menade med sitt januariutspel. Den utsträckta handen till SD var obegripligför väljarna. I den frågan måste den nya partiledaren sätta ned foten.

Vad har nästa partiledare för förutsättningar?

– I flera avseenden är manegen krattad för en ny partiledare – med en svag regering, en otydlig företrädare och opinionssiffror för moderaterna som knappast kan sjunka ytterligare. I väljaropinionen har en ny, tydlig och kommunikativt stark partiledare möjlighet att framstå som ”räddaren i nöden”. Den mediala bilden av den nya partiledaren har mycket goda förutsättningar att bli positiv.

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

ModeraternaWestander

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.