Få hela storyn
Starta din prenumeration
Strategi och analys
Publicerad: 27 maj 2014, 21:00
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:35
Marknadscheferna måste bli bättre på att integrera förpackningsdesign i sin marknadsbudget. Det menar Jörgen Olofsson, vd på designbyrån Amore.
De finns där överallt. Det är förpackningen på färdigrätten du värmer i lunchrummet, nötterna du äter som mellanmål framför skrivbordet eller mjölken du köper i affären på väg hem från jobbet. Förpackningen är en stor marknadsföringskanal, framför allt i dagligvaruhandeln.
Jörgen Olofsson, vd på designbyrån Amore som arbetar med kunder som Felix, RFSU, Libero och Skånemejerier, tycker att landets marknadschefer måste bli bättre på att integrera design i sin marknadsbudget varje år.
– Det är så viktigt. Om folk förstår vilken kraft det finns i förpackningsdesign skulle de lägga mycket mer marknadsaktiviteter på designen. Designen är varumärket och designen är produkten, det hör ihop. Förpackningsdesign är det mest intuitiva och ärliga mediet som finns att ta till, det mest emotionellt starka, säger han.
I stället för att förändra designen och förpackningen när försäljningen dalar bör man jobba proaktivt och ha med designaktiviteter i den årliga budgeten. Allra viktigast är det för de företag som jobbar med snabbrörliga produkter och när det finns konkurrerande produkter i närheten.
– Gör man förpackningar i en egen butik är designen självklart viktig, men då behöver man inte ta hänsyn till någon annan. Står det 17 olika juicer i en hylla är det väldigt viktigt att förpackningen ger rätt signaler och appellerar till rätt publik och står för de saker man står för. I de sammanhangen är det livsviktigt, säger Jörgen Olofsson.
Det finns också varumärken som har byggt sin produkt nästan enbart på design. Vodkafabrikanter och juicetillverkare är exempel på det.
– Vitamin Well är en sockerprodukt som alla andra, det är bara design, men som appellerar till alla. De har lyckats komma in på apotek till och med.
Kundernas syfte med att göra om förpackningen är alltid att öka försäljningen. Fördelen är att det ger resultat direkt, anser Jörgen Olofsson.
– Grundförutsättningen är att öka försäljningen, men det kan också bygga och förändra tanken om varumärket. Gör man reklamkampanjer kan man bygga varumärket, men det behöver inte nödvändigtvis vara tanken att ge merförsäljning.
Den senaste trenden inom förpackningsdesign har varit att allt ska se trovärdigt ut och peka på varumärkets historia. Men den trenden har snart nått sin kulmen, tror Jörgen Olofsson. Supertydligt koncept, humor och enkelhet är andra trender. Oavsett rådande trender är ärlighet och öppenhet viktigast för att lyckas med förändringsarbeten, menar Jörgen Olofsson.
– Man måste hitta en väldigt stark idé som också gör att man kan vara ärlig och uppriktig med vad man säljer och inte har något att dölja. Det viktigaste är att det stämmer överens med själen i varumärket. Det går inte att inte lägga sig till med något man inte kan stå för.
Ylva Larsson