Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Strategi och analys

"Nu kan jag jobba mindre"

Publicerad: 12 september 2012, 11:29
Uppdaterad: 6 december 2015, 14:11

Förra hösten bytte Carl Wåreus arbetet på mediebyrån OMD mot att bli vd på DDB. Vd-skapet varade dock inte ens ett år – och nu har han istället tagit sig an två deltidsuppdrag.

Ämnen i artikeln:

Carl WåreusKeybroker

EH

Elin Hanspers

elin.hanspers@dagensmedia.se


Carl Wåreus tog över som vd på DDB under hösten 2011. I maj i år meddelade han att han inte hade den passion som krävdes, och lämnade företaget. Nu har han istället börjat jobba halvtid på onlinemarknadsföringsföretaget Keybroker.

– Jobbet på DDB var helt enkelt inte rätt för mig. Men byrån gick mycket bra när jag lämnade den, och det känns som den går bra nu. Det gör mig glad, säger Carl Wåreus.

Carl Wåreus säger att det finns fler anledningar till att han valde att just gå till Keybroker efter beslutet att lämna DDB. En av dem är att han redan tidigare jobbat tillsammans med Keybrokers vd Fredrik Arnander med internet points-kedjan Sidewalk Express.

– Keybroker är en byrå som ligger i framkant av det digitala, och då är det otroligt kul att kunna tillföra saker till företaget som jag kan. Sedan utvecklas jag ju själv genom jobbet. Dessutom har jag känt Fredrik länge, säger Carl Wåreus.

Tidigare har Carl Wåreus sagt att en av orsakerna till att han lämnade DDB var att han ville tillbaka till kund- och medieägarsidan.

– Jobbet på Keybroker är närmare mediesidan. Här jobbar man mer sammankopplad med digitala medie-ägare än på en traditionell byrå, vilket jag tycker är intressant. Keybrokers spets ligger just i att skapa  system som kopplar ihop medieägarna med annonsörerna.

Arbetet på Keybroker innebär att Carl Wåreus ingår i företagets ledningsgrupp och utvecklar verksamheten samt tar hand om företagets kunder. Det är dock något som han ägnar sig åt på halvtid samtidigt som han arbetar på konsultbasis med lanseringen av Friends Arena.

– Som vd så jobbade jag minst tre gånger halvtid, och att jobba så tog förstås mycket tid från annat i livet. Nu kan jag under en period i mitt liv jobba lite mindre och få bättre balans med privatlivet, säger han.

Carl Wåreus jobbade länge inom McDonalds, där han gick från en deltidstjänst under studietiden till att vara marknadsdirektör för norra Europa.

Senare har han bland annat varit vd på OMD.

– Det är viktigt för mig att bygga upp saker och att se saker växa. Jag var med om en jätteresa på McDonalds under 1990-talet, och fick sen vara med om en stor tillväxt på OMD på 2000-talet. Men sedan gillar jag också att bygga starka företagskulturer, och att skapa något utöver att driva själva företaget, något som driver en hel bransch framåt, säger han.

Det är också detta driv som Carl Wåreus säger har påverkat honom mest under hans karriär.

– Det som har format mig mest är nog att jag har en otroligt stark inre drivkraft. Det kommer nog mycket från att jag har vuxit upp i en småföretagar- och entreprenörsfamilj, även om jag har också har jobbat i större företag, säger han.

Denna entreprenörsanda formar också Carl Wåreus syn på framtiden. Även om han är ganska säker på vilka områden han vill jobba inom, så utesluter han heller inte han kan komma att starta nya verksamheter i framtiden.

– De områden jag strävar efter att arbeta inom är dels kundsidan, som jag ägnade mig åt för tio sedan på McDonalds-tiden, dels medieägarsidan, eller något där emellan i en ny form, och där är Keybroker extremt intressant. Men det kan bli något helt annat också, förmodligen i så fall något som jag är med och startar från grunden.

Carl Wåreus

Ålder: 47 år.

Bor: Ekerö.

Familj: Gift,  fem egna barn och tre ingifta.

Inkomst: 817 200 kr (taxerad förvärvs-inkomst 2010).

Karriär (urval): Marknads-direktör på McDonalds Sverige och McDonalds Norra Europa, vd på OMD, vd på DDB.

Det visste du inte: ”Jag ägnar mycket tid åt att spela innebandy och att dricka goda rödviner. Dock inte samtidigt...”

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev