Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Strategi och analys

Noll anmälningar – nu ses förhandsprövningen över

Publicerad: 14 april 2015, 21:00
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:05

Hittills har inga anmälningar om förhandsprövning gjorts från public service-bolagen.”SVT Flow” kan bli den första tjänsten som prövas.


– Vi kommer att lämna besked om det senast den 23 april, säger SVT:s strategichef Jimmy Ahlstrand.

I December 2010 gav Lena Adelsohn Liljeroth Myndigheten för radio och tv i uppdrag att förhandspröva alla nya permanenta programtjänster samt ”andra tjänster av större betydelse” från SVT, SR och UR.

Något som de kommersiella aktörerna hoppades skulle begränsa public service-bolagens möjligheter att lansera tjänster som riskerar att slå sönder deras affärer. Sedan dess har annonskrisen inom exempelvis dagspressen eskalerat, liksom debatten om hur public service ska använda sina sju årliga licensmiljarder.

I förra veckan ifrågasattes SVT:s nya ungdomssatsning Edit skarpt, vilket åter­igen aktualiserade frågan.

Edit, som än så länge enbart finns som sajt, har inte anmälts för förhandsprövning med hänvisning till att det handlar om ett nytt program.

Sedan systemet infördes 2011 har varken SVT, SR eller UR gjort en enda sådan anmälan.

– Det har hittills inte hänt, säger Rasmus Gedda, handläggare på Myndigheten för radio och tv.

I reglerna finns ett undantag. SVT, och de andra public service-bolagen, kan sjösätta nya tjänster på prov i 12 månader innan en anmälan ska ske. SVT Flow, en nätbaserad tv-tjänst som ska verka i gränslandet mellan linjär-tv och on demand, lanserades den 23 april 2014.

Det kan bli den första tjänsten att prövas, kan Dagens Media berätta.

– Till skillnad från Edit, som är solklart, är SVT Flow en tjänst där vi kan diskutera en förhandsprövning. Vi kommer redogöra för det senast den 23 april, säger Jimmy Ahlstrand, strategichef för SVT.

I dag är det upp till public service-bolagen själva att bestämma vad som ska anmälas. Men systemet kan förändras, då Myndigheten för radio och tv har fått i uppdrag att se över hela systemet.

”Myndigheten ska bl.a. undersöka om det finns behov av att skärpa kravet på anmälan av nya tjänster, med tanke på att ingen ny tjänst ännu har anmälts”, står det i anvisningarna från kulturdepartementet.

En central fråga är vad som ska anmälas.

– Vi tittar på hela systemet, och det är en viktig fråga som har lyfts fram i uppdraget, säger Ulrika Stridbeck, jurist på Myndigheten för radio och tv.

I höst ska översynen presenteras.

Jimmy Ahlstrand tycker att det i sak är naturligt att SVT själva fattar beslut om vad som ska anmälas, då det endast är SVT som har vetskap om vilka tjänster som utvecklas.

– Sedan granskar Granskningsnämnden i efterhand de beslut vi fattar. De har inte kritiserat oss för något vi inte har anmält.

Han säger vidare att det är naturligt att inga anmälningar har gjorts, då SVT inte utvecklat några tjänster som faller inom kriterierna för förhandsprövning.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.