Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag22.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Strategi och analys

Nöjesparkerna redo för premiär

Publicerad: 15 April 2014, 21:00
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:40

Gröna Lund fokuserar på barnfamiljer medan huvudkonkurrenten Liseberg lanserar nya jätteattraktionen ”Helix”.


Berg- och dalbanan ”Helix” har kostat Liseberg ungefär 250 miljoner kronor och är därmed den största attraktionsinvesteringen någonsin för nöjesparken.

Inte helt oväntat kommer ”Helix” också att vara i fokus i marknadsföringen inför nöjesfältets säsongspremiär den 26 april.

Efter påsk drar reklamkampanjen på temat ”The Next Level” igång, signerad nya reklambyrån Shout. I princip alla medieslag används i kampanjen, från tv till mobilen och dagspress.

– Kampanjen utgår från spelvärlden, om jakten på nästa nivå – ”The Next Level”. Parallellen är förstås att Helix är nästa nivås berg- och dalbana. Detta tema följs genomgående i alla kanaler, säger Katarina Kolb, ansvarig för digitala kanaler, reklam och pr, på Liseberg.

Reklamkampanjen har till och med påverkat attraktionens utformning.

– Öppningen från vilken tåget åker ut från stationen har ändrats i form för att efterlikna dimensionsförflyttningen från tv-reklamen.

Liseberg har vanligtvis en bred mediemix, men i år förskjuts tyngdpunkten till tv, digitalt och pr.

– ”Helix” är så spektakulär att det är väldigt tacksamt att jobba med pr. Berg- och dalbaneentusiaster från hela världen har följt bygget med spänning under 1,5 år och till och med flugit till Sverig­e för att få se bakom kulissern­a på bygget.

Liseberg började jobba med reklambyrån Shout vid årsskiftet – efter bara ett år med Forsman & Bodenfors. Den senare tog förra året bland annat fram en kampanj med gråtande barn som möttes av en hel del kritik. Men det har inte påverkat varumärket negativt, enligt Katarina Kolb.

– Det blev tyvärr en negativ vinkling i medierna, men syftet med kampanjen var att lyfta en väldigt bra sak – att vi har glada-barn-garanti på Liseberg. Det var olyckligt att det budskapet nästan helt försvann i debatten.

En av Lisebergs huvudkonkurrenter på den svenska marknaden – Gröna Lund – har ingen ny attraktion att hänga upp kommunikationen på i år. Istället ligger fokus på barn­familjer i årets kampanj.

I reklamfilmen, som tagits fram av Pool och Hobbyfilm, får vi följa en flicka som lurar med sin pappa till nöjesparken. Hon knyter ett snöre kring pappans tå medan han sover och drar i det så att pappan vaknar. Sedan får tittarna se hur han följer snöret genom hela Stockholm och fram till Gröna Lund.

– Det är en charmig och mysig film som ska ge feel good-känsla. Ofta är det just barnen som tar initiativet till att komma hit, säger Kicki Kollstedt, marknadschef på Gröna Lund.

Gröna Lund har varje år utökat kommunikationen i egna kanaler. Även i år blir det mer pr och kommunikation i sociala medier än tidigare, vilket gör att nöjesparken lägger en marginellt mindre peng i köpta kanaler. Förra året köpte parken medier för drygt 16 miljoner kronor brutto, enligt Sifo reklammätningar.

För Gröna Lund är det framför allt viktigt att synas mycket under början av säsongen.

– Det är mycket en fråga om att hela tiden ligga top of mind. Men maj är vår mest intensiva kommunikationsperiod.

Madeleine Nilsson

Redaktör

madeleine@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.