Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag17.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Strategi och analys

Nätreklam döms ut

Publicerad: 24 juni 2009, 07:41
Uppdaterad: 6 december 2015, 16:18

Webbannonsering för ungdomar kostar mer än det smakar. Det hävdar Hanne Larssen, vd för undersökningsföretaget Hanne K Larssen. Missvisande att jämföra mediers observationskostnader, säger mediebyråer.


Jakten på ungdomars uppmärksamhet sysselsätter många annonsörer – och flera av dem ser internet som en betydande lösning. Nordicoms senaste Mediebarometer stöder den uppfattningen. Tv har störst räckvidd i alla målgrupper – utom 15- till 24-åringarna, som hellre väljer internet.

Men Hanne Larssen tycker att det finns skäl att ifrågasätta webbens kostnadseffektivitet.

– Internet är relativt dyrt och våra kampanjmätningar visar att man når ungdomar väldigt bra i traditionella medier, framför allt utomhus, säger Hanne Larssen.

Som exempel nämner hon tre reklammätningar av högskolekampanjer som Hanne K Larssen nyligen utfört. Kostnaden för en observationskontakt, det vill säga en ungdom som uppmärksammat reklamen, var i det närmaste dubbelt så hög på nätet jämfört med kombinationen utomhus och dagspress.

– Jag har aldrig mätt en kampanj med högre obs-värden på nätet än i traditionella medier. Det är helt okej om investeringen är lägre i motsvarande proportion, men så är inte fallet här, säger Hanne Larssen.

I en av högskolekampanjerna kostade en observation 15 kronor i print och 35 kronor på nätet. I en annan var printkostnaden 3 kronor, jämfört med 5 kronor på nätet. Det gör nätet mindre kostnadseffektivt för annonsören, hävdar Hanne Larssen.

– Jag kan förstå att kontaktkostnaden på nätet kan uppfattas som dyr, men jämför man med till exempel dm är den billig. Dessutom är aktivitetsmöjligheten på nätet värdefull, säger Kenneth Danielsson, vd på Wisely.

Han förklarar prisskillnaden med mediernas olika syften. En lyckad printannons driver observationsvärdet. Banners är inte konstruerade för att ge höga obs-värden utan för att driva aktivitet.

– Valet av högskola görs inte utomhus. Utomhusreklamen handlar om att finnas i godisbutiken. Nätet om att få folk att smaka och välja, säger han.

Jimmy Rodhelind, chef för digitala medier på Mediacom, håller inte med Hanne Larssen om att nätet skulle ge lägre observationsvärden.

– Men det krävs en genomarbetad mediestrategi och planering för att nå igenom på nätet. Annonsörer som gör schablonköp på nätet av felplacerade annonser som inte är in screen eller i en relevant miljö kan ha det tufft att nå ut i bruset.

Hanne Larssen:

– Det är inte nätet det är fel på. Det är antingen nätpriserna som är för höga eller byråerna som inte är tillräckligt duktiga på att utforma och placera reklamen.

Synnöve Almer

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.