Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Strategi och analys

My Home – journalistik och shopping

Publicerad: 9 juni 2015, 21:00
Uppdaterad: 29 april 2016, 08:29

En ny annonslösning gör det möjligt för annonsörerna att synas direkt i den redaktionella miljön när Schibsted lanserar inredningssajten My Home.Samtidigt sneglar Expressen på liknande lösningar för nylanserade Leva & Bo.– Aftonbladet har en idé som absolut är intressant för oss, säger Anna-Clara Welander, chef för Expressen Magasin.


På ett år har de tio största annonsörerna inom kategorin inredning tillsammans lagt 1,2 miljarder kronor brutto på medieköp, exklusive internet, enligt TNS Sifo. Och reklamköpen ökar, med hela 25 procent.

Det är pengar som medierna vill åt.

Inredningsmagasinen har redan fått konkurrens av bloggare och Instagram-profiler och nu ger sig både Schibsted och Bonnier på allvar in i kampen om de digitala läsarna – och annonspengarna.

My Home heter Schibsteds nya inredningssajt som ska fylla ett tomrum på marknaden.

– Inredning är ett segment där det finns stor potential. Dels finns det ingen naturlig plats att gå till när våra besökare lämnar print för online. Dels ser vi att annonsörerna efterfrågar digitala alternativ, säger Pernilla Barkman, affärsområdeschef för My Home, och fortsätter:

– Inredning sjunker snabbare i annonsinvesteringar än andra livsstilssegment i print. Många av dessa vill annonsera online. Samtidigt är inredning ett av de segment som växer snabbast hos e-handeln.

Den nya sajten följer samma modell som The You Way – Aftonbladets modesajt som ersatt tidningen Sofis mode.

Förutom artiklar och bloggar finns en sökmotor som ska göra det lätt för läsarna att hitta produkterna som finns på sajten.

Från start har Schibsted ett samarbete med e-handelsaktörerna Rum21 och Royal design.

– Som partner kommer man in med sina produkter i sökmotorn. Det är en affärsmodell. Det finns också möjlighet till traditionell bannerannonsering, men vi går mer mot branded content, säger Pernilla Barkman.

Bakgrunden till My Homes affärsmodell är läsarnas förändrade beteende, menar hon.

– Alla älskar att bli inspirerade, men de blir tokiga om de inte får källan, de vill kunna shoppa det de ser på bilderna. Det går på sätt och vis emot den traditionella journalistiken och vi har haft många diskussioner internt kring oberoendet, men det handlar om att läsarna ändrar beteende och det måste vi kunna möta. My Home är absolut i grunden en redaktionell produkt, men vi har tagit det ett steg längre, säger Pernilla Barkman.

I början av året meddelade också Metro att de satsar på inredning när Metro Mode utvidgades till att även handla om inredning.

Också Expressen har sett potentialen i inredning online. Nyligen nylanserades sajten Leva & Bo både till mobilen och desktop och blev mer bild­baserad. Tanken är att fler av Expressens magasin ska följa efter.

– Vi har gjort den mer anpassad till målgruppen. Sajten måste spegla det man vill med inredning, man ska bli inspirerad och få tips. Det hänger ihop med formen, säger Anna-Clara Welander, chef för Expressen Magasin, och fortsätter:

– Man ska känna att man kommer in i en snygg lugn miljö, som inte känns som en nyhetskanal. Formen speglar innehållet.

I dagsläget kommer intäkterna från traditionell bannerannonsering, men Anna-Clara Welander ute­sluter inte en liknande lösning som den Schibsted lanserat i och med The You Way och My Home.

– Vi ser att vi måste hitta fler affärsmöjligheter och skapa nya intäkter på sajterna. Aftonbladet har en idé som absolut är intressant, med direktköp på sajten. Jag tror att utvecklingen kommer att gå åt det hållet när det gäller just de här ämnena, det blir mer tjänster, säger Anna-Clara Welander.

Ylva Larsson

ylva.larsson@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev