Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Strategi och analys

"Moralisk upprustning i sociala medier"

Publicerad: 28 januari 2013, 09:12
Uppdaterad: 6 december 2015, 13:58

För andra året i rad ställer Sveriges mest kända siare och astrolog Heikki Vesa horoskop för mediebranschens 2013.


Ämnen i artikeln:

TwitterFacebook

"Utvecklingslinjerna inom mediesektorn blir allt mer tydliga. När jag för ett år sedan försökte se framtidens medielandskap, så var det svårt och otydligt, likt ett dimmigt landskap. Nu ser det ut att kristallisera sig och bli tydligt.

Media kommer att ha en stark ställning i vårt samhälle så långt jag kan se. De olika kanalerna inom medievärlden kommer dock att omgestaltas radikalt. En viktig förklaring till denna nästan revolutionära förändring står det uppväxande släktet för. De anammar de digitala hjälpmedlen och gör det lönsamt för utvecklarna att erbjuda nya lösningar och hjälpmedel.

Tidningar i pappersform blir allt ovanligare och vi kommer att få se en omfattande omstrukturering. De tidningar som har ekonomi att ge sig in på den digitala marknaden fortsätter att leva men de andra försvinner.

Det är inte bara tidningarna som påverkas. Datortillverkarna kommer att få det svårt när de små och lättanvända plattorna ersätter de bärbara och fasta datorerna hos den breda allmänheten. Alla nyheter och all annan information blir så lättillgänglig att det inte finns någon annan utvecklingsväg.

Vi kommer också att få vara med om en moralisk upprustning i sociala medier. Konsekvenserna av att bete sig som en huligan där får stora konsekvenser och ingen går fri. Den som inte fogar sig till de nya strängare reglerna kan bli hårt socialt bestraffad. Det blir en upprepning av brukssamhällets sociala kontroll.

Det ökade medieutbytet mellan och inom de stora kulturerna kommer att skärpa motsättningarna. Det ligger i den nya tidens behov av social kontroll och det spiller över i det dagliga livet. På lång sikt och med ökade kunskaper hos människor kommer den digitala tekniken att skapa ett tolerant jordiskt samhälle, men det dröjer. Innan dess kommer vi att få se något som nästan liknar ett polissamhälle, då allmänheten känner sig alltmer hotad av terrorism.

Denna utveckling påverkar både politiker och journalister djupt: Djupare sakkunskap, ärligare faktaåtergivning och tydlig markering när det handlar om egna åsikter och inte om sakförhållanden blir viktigt. Det blir svårare att vara journalist och politiker, men de som klarar sig i konkurrensen blir framgångsrika och uppskattade. De lycksökare som nu kan få ut folkmassorna på gatan för att skrika symboliska slagord och hota sina meningsmotståndare kommer att betraktas som dinosaurier – intressanta men utdöda. Det blir inte en komet som slår ut dem utan en digital utveckling, som vi nu bara har snuddat vid."

Ämnen i artikeln:

TwitterFacebook

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.