Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag27.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Strategi och analys

Missnöje hos Metro – vill bryta TT-avtalet

Publicerad: 1 September 2015, 21:00
Uppdaterad: 6 December 2015, 11:53

Hela tidningsproduktionen outsourcades – och över 20 journalister sparkades.Ett år senare förhandlar Metro om att sig ur jätteavtalet med TT, kan Dagens Media avslöja.– Det finns ett djupt missnöje, säger en källa.


Metros stenhårda nedbemanning när produktionen av papperstidningen outsourcades till TT var en av fjolårets stora medie­nyheter – och den forne vd:n Andreas Ohlsons sista stora drag innan han avgick.

TT producerar sedan augusti 2014 Metros papperseditioner, i vad som har beskrivits som Medie-Sveriges största outsourcing-projekt.

”Uppdraget blir TT Nyhets­byråns största hittills och flyttar gränserna för vad en nyhetsbyrå kan leverera till en enskild kund”, skrev TT om uppdraget i maj 2014.

Ett tjugotal journalister tvingades lämna Metro under stor dramatik.

Hos TT byggdes en speciell produktionsenhet upp.

För Nyhetsbyrån TT har det varit ett prestigeuppdrag, som man också visat upp för nya potentiella kunder.

”Få liknande uppdrag, om ens något, finns såvitt vi vet bland våra nyhets­byråkolleger runt om i världen”, skrev TT vidare.

Nu kan Dagens Media avslöja att Metro, enligt initierade källor, vill bryta avtalet.

Bakgrunden ska vara ett djupt missnöje med hur samarbetet med TT har fungerat.

– Det har varit stor omsättning på personal, vilket lett till dålig kvalitet och missar, säger en uppgiftslämnare.

En försvårande faktor är att avtalet enligt Dagens Medias uppgifter är konstruerat på ett sätt som gör det svårt att bryta med kort varsel.

Ett möte ska enligt uppgift till Dagens Media ha hållits i början av sommaren mellan Metro och TT, där situationen diskuterades.

Budskapet från Metro var tydligt: Man vill ta sig ur avtalet.

– Våra möten med våra kunder och dialogen med dem håller vi för oss själva. Det du påstår är inget jag över huvud taget vill kommentera sanningshalten i, säger Göran Westin, redaktionell affärsutvecklare på TT.

Vill du dementera uppgifterna?

– Det tråkiga svaret är att jag har ingenting att säga om det du påstår.

Hur har samarbetet med Metro fungerat?

– Det har varit igång i ett drygt år, det var fantastiskt att vi fick det på plats med så kort varsel. Sedan har det tuffat på, med vissa förändringar.

Anders Kronborg, operativ chef på Metro-ägaren Kinnevik och då tillförordnad vd för Metro, ska ha varit en av deltagarna på mötet.

– Jag jobbar inte längre med Metro och uttalar mig därför inte om något som har med Metro att göra, säger Anders Kronborg.

Ett beslut i frågan blir en sak för Metros nye vd Leif Eliasson att ta tag i, eventuellt tillsammans den nya chefredaktör som ska rekryteras.

Enligt uppgift till Dagen Media ska flera möten ha hållits med TT efter semesterperioden.

– Vi har löpande kontakter med TT på alla nivåer, och vi har ett avtal med dem som vi jobbar på. Jag har inte hunnit titta på de bitarna än, men jag har inga planer på att ändra det upplägget, säger Leif Eliasson, som tillträdde på vd-posten i augusti.

Avtalet är inte uppsagt?

– Nej.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.