Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Strategi och analys

Mejlen avslöjar kuppförsöket i Readly

Publicerad: 2 juli 2015, 13:54
Uppdaterad: 26 april 2016, 14:32

Stefan Ohlsson sparkades från Readly – och valde att stämma bolaget. Dagens Media kan i dag berätta om spelet bakom det infekterade bråket. De interna mejlen visar att Stefan Ohlsson försökte få Readlys huvudägare Joel Wikell att byta ut hela ledningen – och ersätta dem med honom själv.


Ämnen i artikeln:

Readly

Dagens Media kunde i maj avslöja att Readlys prestigevärvning av den forne Aller-vd:n Stefa­n Ohlsson slutat i ett infekterat bråk.

I december 2014 sparkades han i all tysthet. I februari stämde Stefan Ohlsson, med Unionen i ryggen, Readly och krävde ett stort skadestånd.

Han hävdar sig ha blivit avskedad utan saklig grund.

Readlys motattack är skoningslös.

I sitt svaromål till tingsrätten har ett stort antal mejl, dokument och avtal lämnats in som bevisning. Dokumenten ska stödja Readlys version, som går ut på att Stefan Ohlsson har misskött sig och skadat bolaget.

”Sammanfattningsvis har Stefa­n Ohlsson genom sitt handlande agerat grovt illojalt … brutit mot Bolagets uttryckliga instruktioner och attestregler, samt uppträtt på ett enligt Bolagets mening fullständigt oacceptabelt sätt”, skriver Readly i sitt svaromål.

Readly har begärt att tingsrätten ska hemligstämpla materialet, med hänvisning till affärs­sekretess. Dagens Media har tagit del av ett stort antal dokument i maskerad form.

Bland dokumenten finns mejl som enligt Readly skickats från Stefan Ohlsson till bolagets grundare och huvudägare Joel Wikell.

Efter att ha hamnat i konflikt med ledningen ställde Stefan Ohlsson ett ultimatum.

”Oavsett vad som händer de kommande dagarna så måste du ta ställning till följande: antingen sparkar du mig, eller så måste Meg, Nick och Per avgå”, skrev Stefan Ohlsson i början av december till Joel Wikell.

Namnen syftar på Readlys styrelseordförande Meg Tivéus, styrelseledamoten Nick Evans-Lombe och vd:n Per Hellberg.

Några dagar senare återkallade Per Hellberg den fullmakt som gav Stefan Ohlsson rätt att ingå avtal för bolagets räkning.

Den 16 december sparkades Stefan Ohlsson. Efter nyår var tvisten redan igång, då Unionen hade kopplats in.

Den 8 januari kom ett nytt mejl från Stefan Ohlsson till Joel Wikell, inför en kommande förhandling.

Stefan Ohlsson slog då fast att Readly ”begått misstag” som kommer att kosta bolaget mycket pengar. Han bad även Joel om ett möte – och presenterade ett alternativ till en kommande rättstvist.

”Mitt krav kvarstår: byt ut styrelsen och management så skulle jag verkligen uppskatta att ta över ansvaret”, skrev Stefa­n Ohlsson i mejlet.

Enligt Readlys uppgifter har Stefan Ohlsson även vidarebefordrat mejlväxlingarna med Joel Wikell till kollegor i sitt team i ”i syfte att misskreditera” ledning och styrelseledamöter. Det anser Readly vara ”grovt illojalt” agerande.

Stefan Ohlsson skrev själv till Joel Wikell att han förstod att kan kunde upplevas som stökig.

”Jag har inget emot det. Så länge det äventyrar mina pengar så kommer jag att vara det”, skrev han.

Readly har accepterat att betala 7 500 kronor i skadestånd för att Stefan Ohlsson sparkades utan förvarning, vilket är ett brott mot Lagen om anställningsskydd, LAS.

I övrigt menar Readly att bolaget hade laglig rätt att sparka Stefan Ohlsson på grund av hans agerande.

Stefan Ohlsson värvades i mars 2014 som Readly Internationals affärsutvecklingschef för Europa, Afrika och Mellanöstern. Där blev han ansvarig för de kommande etableringar som planerades i ett flertal länder. Under hösten 2014 tog Readlys ledning beslut om att skrota planerna på vidare internationell expansion för att istället fokusera på de fyra länder där man hade närvaro.

Enligt Readlys uppgifter ska Stefan Ohlsson trots detta ha bearbetat marknader som Australie­n och Estland. Han anklagas även för att ha överskridit sina befogenheter genom att ha tecknat avtal med förlag och anlitat konsulter utan att först stämma av detta med vd:n.

Stefan Ohlsson anklagas också för att ha försökt få ersättning för privata levnadsomkostnader från bolaget, anlitat en revisionsfirma för hantering av reseutlägg och för att ha misskött sitt arbete på olika sätt.

Dagens Media har varit i kontakt med Joel Wikell, Stefan Ohlsson och Per Hellberg, som alla har avböjt att kommentera.

Stefan Ohlsson har i sin stämningsansökan uppgett att det funnits brister inom Readly som drabbat honom och att han inte fått tydliga instruktioner om sina befogenheter. Han uppger att vd:n Per Hellberg vid en mängd tillfällen inte gått att nå, varvid Stefan Ohlsson i detaljfrågor agerat utan hans godkännande.

I stämningsansökan hävdas också att Readly inte påtalat några brister till Stefan Ohlsson gällande hans arbete innan han sparkades utan förvarning.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Readly

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.