Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Strategi och analys

Mediekompaniet kan tappa titlar

Publicerad: 26 maj 2015, 21:00
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:00

Med stor sannolikhet resulterar Mittmedias och Schibsteds nya koncern i ett nytt annonspaket. Det kan straffa Mediekompaniet.– Det finns en stor mängd spekulationer, säger Anders Sjösten, vd på Mediekompaniet.


När Mittmedia och Schibsted slår sina påsar ihop finns utrymme för att bilda ett nytt annonspaket. Tillsammans får de 29 morgontidningarna en räckvidd i print på cirka 1,3 miljoner läsare, baserat på Orvesto Konsument 2014. Digitalt skulle tidningarnas sajter besökas av nästan 2 miljoner unika webbläsare per vecka, enligt Kia-index.

Samtliga titlar ingår i dag i annonssamarbetet Mediekompaniet, som totalt består av 118 titlar. Tidigare i år valde Stampen att lämna Mediekompaniet.

Nu riskerar Mediekompaniet alltså ytterligare en smäll.

Vad skulle det innebära om de 29 tidningarna lämnade Mediekompaniet?

– Det finns en stor mängd spekulationer om vad som kan komma att ske i framtiden. Spekulationer finns det ingen anledning att kommentera, säger Mediekompaniets vd Anders Sjösten.

Det var för två veckor sedan som Mittmedia och Schibsted aviserade sina planer på att bilda en ny gemensam mediekoncern. Där ska Mittmedias 18 morgontidningar, Promedias 10 titlar, samt Svenska Dagbladet ingå.

Mittmedia ska enligt planerna äga 70 procent av koncernen och Schibsted 30 procent.

Anders Sjösten menar att konsolideringen innebär färre beslutsfattare för Mediekompaniet att påverka för ”framgångsrik försäljning och snabb produktutveckling”.

– Den tänkta affären är ytterligare ett exempel på samordning och konsolidering i vår bransch. Det är grundläggande för att åstadkomma effektiviseringar och förbättringar av de verksamheter som bedrivs, säger han.

Att mediebolagen letar nya konstellationer och samarbeten för att kunna öka lönsamheten ser Ulrika Jangblad, printchef på OMD, som en effekt av de senaste årens strukturförändring inom dagspressen.

– De nya konstellationerna är mer ägarstyrda än behovsstyrda. Det gör att det blir besvärligare för annonsköparen, som kanske tvingas prata med en mängd olika partners istället för bara en. Och dessutom finns det ett annat syfte bakom – att öka lönsamheten och tjäna mer pengar, säger hon.

Genom att mediebolagen bryter existerande samarbeten och bildar egna annonspaket finns det också utrymme för att förändra prisbilden. Vanligtvis gäller att ju fler titlar en annonsör köper i ett paket, desto högre blir rabatten. Men genom att bilda nya annonspaket kan man börja om med prissättningen – och höja priserna.

– Jag tror delvis att man är ute efter att höja annonspriserna. Detta vill man försöka göra dels digitalt, men framför allt för papperstidningarna, säger Ulrika Jangblad.

Än så länge har Mittmedia och Schibsted bara kommit med en avsiktsförklaring om att bilda den nya koncernen. Pierre Bergström, annonsdirektör på Svenska Dagbladet, vill därför inte slå fast att det blir ett nytt annonspaket.

Men att ingå i ett nytt annonspaket gör att Svenska Dagbladet blir en del av ett större sammanhang tillsammans med Mitt­media, vilket kan innebära att tidningen får in nya affärer.

– Utan att gå händelserna i förväg så är det klart att det går att se en potential i att hitta gemensamma annonspaket­eringar. Det finns en stor likhet mellan målgrupperna och samtliga titlar är morgontidningar som bygger på kvalitetsjournalistik, säger han.

Frågan är dessutom huruvida Schibstedsystern Aftonbladet, med framför allt sin enorma digitala räckvidd på cirka 5 miljoner unika webbläsare i veckan, ska ingå i ett kommande annonssamarbete. I dag finns inga planer på att kvällstidningen ska ingå i den nya koncernen.

– Det finns trots allt en stor skillnad mellan SvD och Aftonbladet digitalt, där vi har en stor precision i målgruppen medan Aftonbladet har en fantastisk räckvidd, säger Pierre Bergström.

Madeleine Nilsson

Redaktör

madeleine@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.