onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Strategi och analys

Mediebyråerna rekryterar – trots krisen

Publicerad: 14 februari 2012, 22:00
Uppdaterad: 6 december 2015, 14:32

De stora annonsörerna avvaktar – och de svenska mediehusen nedbemannar kraftigt. Trots det ska tio av elva mediebyråer utöka personalstyrkan under året. "Vid nästa årsskifte är vi troligen sex till åtta personer fler än i dag", säger Johan Eidmann på Bizkit.


NP

News Pilot


Branschens aktörer rustar nu för lågkonjunkturen. I princip alla svenska tidningar och tv-hus drar ned på personalen, samtidigt som annonsörernas budgetar senareläggs på grund av det oroliga läget på världsmarknaderna. Men mediebyråerna hoppas ändå på ett stabilt år.

Dagens Media har talat med elva mediebyråchefer – och ingen uppger att man ska dra ned på personalstyrkan under 2012.

Bizkit, som hade en tillväxt på 25 procent under 2011, räknar med att öka med sex till åtta anställda i år.

– Våra befintliga kunder ställer högre krav på oss och vi har flera nya uppdrag som kommit in. Problemet är att vi växer ur våra lokaler, som vi tycker så mycket om, säger vd:n Johan Eidmann.

Den senaste tiden har Bizkit fått in kunder som Alecta och Mediafy, och tappat Riksgälden.

Även Scream hade en stark tillväxt 2011. Förra året rekryterade byrån 15 konsulter och ökade personalstyrkan från 40 till 55. I princip alla nyanställningar var digitala specialister.

Framför allt är det efterfrågan på smarta digitala medielösningar, sök och mediesamarbeten som ökar, säger Ragnar Tingström, delägare i Scream.

– Unga tillbringar mer tid i sociala medier än i traditionella. Det måste vi förhålla oss till.

Samtidigt har byrån fått in en rad nya kunder och ser en volymökning, vilket också bidragit till att företaget måste rekrytera flera. I år kommer det vara lugnare på rekryteringsfronten.

– Vi ska se över bemanningen i Göteborg och i Malmö, men eftersom vi rekryterade mycket förra året är vi ganska nöjda, säger Daniel Berg, vd på Scream.

MEC:s vd Daniel Collin har inte svarat på Dagens Medias enkät, men tvingades nyligen kapa bort tre tjänster i Malmö på grund av kundtapp.

Group M-byrån Maxus vann två nya kunder, Riksgälden och Kärcher, strax före årsskiftet. Det påverkar bemanningen under 2012, enligt vd:n Håkan Wallén.

– Vid nästa årsskifte kommer vi att vara två till tre fler än vad vi är i dag. Anledningen är både nya kunder, nu och framöver, samt fördjupat samarbete med nuvarande kunder, säger han.

”Vid nästa årsskifte kommer vi att vara två till tre fler än vad vi är ?i dag. Anledningen är både nya kunder, nu ?och framöver, samt fördjupat samarbete med nuvarande ?kunder.”

hur gör ni medpersonalstyrkani år?

”Vid kommande årsskifte är vi troligen sex till åtta personer fler än ?i dag, åtminstone. Problemet är att vi växer ur våra lokaler, ?som vi tycker så mycket om.”

”Det är högtryck just nu, bland annat med anledning av våra två nya storkunder: Stadium och Bauhaus. Vi ser en viss expansion för 2012, dels beroende på ökad efterfrågan på vårt totala erbjudande, men också med anledning av nya kunder.”

”Vi kommer förmodligen inte anställa i vanlig organisk mening men knyter allt fler konsulter till oss, som fungerar som kompetens-, och kapacitetsförstärkning. Dessutom satsar vi på geografisk tillväxt, främst genom utökning av vårt åtagande i Halmstad och etablering i Malmö.”

”Vi kommer att anställa, då vi vann 18 nya kunder under 2011. Vi startade vår SEM/SEO- verksamhet Reprise Media under början av 2011 och denna verksamhet växer stadigt. Vi kommer att vara cirka sju till åtta personer fler vid halvårsskiftet än vi är nu, några av dessa rekryteringar är redan på väg in.”

”Vi räknar med att nettorekrytera under året, men hur många personer är för tidigt att säga. Skulle vårt new biz-momentum fortsätta kan vi behöva bli fler snabbt, men man vill nog att året har satt sig investeringsmässigt

innan man fattar större beslut

– vi är ju knappt igenom

årsavtalsförhandlingarna än.”

”Vi har redan anställt fem efter årsskiftet och blir cirka två till tre till, alltså runt åtta nya.”

”Vi har gjort en försiktig tillväxtprognos för 2012 och räknar med oförändrat antal anställda till nästa årsskifte.”

”Vi har redan anställt en person i år. Sen får vi tillbaka tre mammalediga och för dem har vi inte vikarier, utan det är fastanställda som blir kvar när de mammalediga kommer tillbaka. Vi kommer vara tre till fem personer till vid årsskiftet.”

”Vi har fått en ny kollega varje vecka hittills i år, vid årsskiftet är det nog upp 10 procent. Det gäller såväl unga ambitiösa som gamla rävar.”

”Vi räknar med att rekrytera minst en person.”

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev