Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Strategi och analys

Marknadsföringsprofessorn testade att vara tiggare för en dag

Publicerad: 7 mars 2016, 09:06
Uppdaterad: 7 mars 2016, 09:10

Micael Dahlén provade livet som tiggare – för att kunna svara sitt barn.


Ämnen i artikeln:

Göteborgs-Posten

Han har dragit upp en halsduk upp över munnen, lagt ett täcke över benen och skrivit ”SNÄLLA” på en pizzakartong. Framför honom står en pappmugg.

”Jag behöver sitta här. För att få veta hur det känns. För att på riktigt kunna svara mitt barn”, skriver Micael Dahlén i en krönika i GP och fortsätter:

”Är tiggare inte bara lata som sitter där jämt? frågade hen mig en dag för några månader sen. Någon hade tydligen sagt det, att de gjorde det för att slippa jobba som alla andra. Jag svarade att de nog hellre skulle jobba eller göra vad som helst i stället för att sitta på marken och be om pengar. Hur vet du det? blev nästa fråga och den har gnagt i mig fram till nu.”

Han berättar om kylan, tristessen – och om känslan av att vara osynlig. Under sex timmar får han ihop 14 kronor i timmen. Konstaterar att inget jobb ger så lite betalt.

”När jag kommer hem berättar jag för mitt barn att jag aldrig vill sitta på gatan igen. Finns det något alternativ, vad det än är, kommer jag att välja det. Jag säger att ingen människa någonsin borde behöva sitta där och att på sikt kommer det förhoppningsvis att lösa sig så att de kan åka hem precis som jag. Men så länge de sitter där har de nog inget annat val än att hoppas på att vi ser dem”, skriver Micael Dahlén i GP.

Micael Dahlén har varit professor vid Handelshögskolan i Stockholm sedan 2008, med särskild inriktning mot marknadsföring. Han har skrivit flera böcker, däribland "Nextopia", "Monster" och "Livet på mars".

Fredrik Svedjetun

Chefredaktör och ansvarig utgivare

fredrik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Göteborgs-Posten

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.