Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag01.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Strategi och analys

"Marknaden är tuff"

Publicerad: 22 December 2010, 06:10
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:27

Trots fallande räckvidder och vikande lösnummerförsäljning står modetidningarnas annonsaffär sig stark. Nu ska både Bonnier Tidskrifter och Metro slå sig in i det trånga segmentet.


Ämnen i artikeln:

Style ByDamernas VärldPlaza KvinnaElleMetro ModeElin KlingBonnier TidskrifterMaxus

I mars släpps första numret av Bonnier Tidskrifters Style by. Chefredaktör är Jonna Bergh Wahlström, men tidningen ska frontas av modeprofilen Elin Kling, som får titeln creative director.

– Vi gör ett renodlat mode- och skönhetsmagasin. Vår största utmaning blir att få nätgenerationen, som jag tillhör, till tidningshyllan och samtidigt behålla dem på nätet, säger Elin Kling.

Att Elin Kling blir ansikte utåt är ett nytt sätt för modesegmentet att jobba på, har Jonna Bergh Wahlström tidigare sagt till Dagensmedia.se.

– Mode är ett tufft segment och liksom för alla tidskrifter gäller det att vara relevant för läsarna. Det hänger på att man har rätt personer i tidningen som verkligen är på den nivå som de tänkta läsarna, säger Patric Meyer, mediechef på Maxus.

Även Metro gör en större modesatsning nästa år, både på nätet och med månadsmagasinet Metro Mode som distribueras i Stockholm.

Annonsaffären verkar inte vara något större problem för majoriteten av modetitlarna. Elle och Damernas Värld drar exempelvis in 6-8 miljoner kronor brutto per utgåva, enligt Sifo reklammätningar.

– Många annonsörer vill synas i den miljön. Är man ett klädmärke som går i Elle eller Damernas Värld så visar man att man är ett varumärke att räkna med, säger Patric Meyer.

Men i konkurrensen från bloggare och andra gratismedier minskar många av de etablerade tidningarnas lösnummerförsäljning, enligt TS. Cosmopolitan tappar drygt 25 procent, Damernas Värld 11 procent, Amelia 4 procent och Vecko-Revyn tappar drygt 7 procent.

Samtidigt tappar segmentet i räckvidd.

– Marknaden är tuff så klart. Men vi satsar på en hög modegrad och jag kommer att använda mycket av min kunskap från nätet, till exempel hur man pratar med läsarna. Det gör att vi skiljer oss från övriga modemagasin, säger Elin Kling.

Style by ska lösa lösnummerproblematiken och även ytterligare två av modetidningarnas problem: de yngre läsarna är inte benägna att betala för innehåll och annonsörerna har varit vana vid stora upplagor.

– Med hjälp Elin Klings varumärke och det förtroende som läsarna har för henne så tror vi att vi når läsare som är benägna att betala för tidningen, samtidigt som Elin sprider Style by via bloggar och tidningens sajt. Annonsörerna får dock inte en gigantisk upplaga, men de får rätt läsare, säger Linda Grahn, publisher för inredning och mode på Bonnier Tidskrifter.

Exakt hur stor upplagan för Style by blir är dock ännu inte klart, men troligtvis landar den på 30 000-40 000 sålda exemplar.

Men att Style by skulle bli någon stor konkurrent till förlagssystern Damernas Värld tror inte Bonnier Tidskrifter.

– Vi tror att vi kommer att ha en del dubbelläsning, men inte så mycket. Damernas Värld är en bredare livsstilstidning och läses av en målgrupp som inte enbart är intresserad av mode, säger Linda Grahn.

Konkurrenterna räds inte Style by.

– En bra produkt kräver konkurrens för att utvecklas och förbättras så vi ser bara positivt på att det lanseras fler tidningar i segmentet. Mode är något som intresserar allt fler i Sverige och eftersom vi lever på detta intresse så välkomnar vi medier som främjar detta, säger Malin Lundberg, chefredaktör på Plaza Kvinna.

Madeleine Nilsson

Redaktör

madeleine@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.