Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag26.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Strategi och analys

Lobbystriden om de offentliga miljarderna

Publicerad: 3 Juli 2011, 03:15
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:05

Striden kring vinster i mångmiljardaffären vård, skola och omsorg hårdnar. Nu vässar båda sidor sina vapen inför Almedalen.


Ämnen i artikeln:

Kreab Gavin AndersonSvenskt NäringslivTimbroAlliansenAlmedalen 2011Vänsterpartiet

– Vinstfrågan är väldigt viktig för oss, säger Anders Morin på Svenskt Näringsliv.

Almedalens hetaste fråga i år blir välfärden: vård, skola och omsorg. Det är en majoritet av pr-konsulterna i Dagens Medias rundringning överens om.

Brännande aktuell blir frågan om vinster i välfärden.

Socialdemokraternas ledare Håkan Juholt markerade nyligen riktningen på en träff med riksdagsjournalisterna.

Han vill reglera möjligheten för riskkapitalbolag att ta ut vinster i skolan.

Alliansen är mer positivt inställd. Men en parlamentarisk utredning, initierad av regeringen, har nyligen fått i uppdrag titta på en begräsning av möjligheten att plocka ut vinst ur skolor som missköts.

Under Almedalsveckan bildar en lång rad lobbyister en stark front mot vinstbegräsningar. En av dem är Svenskt Näringsliv som lägger stor energi på att motverka alla former av vinstförbud, bland annat med ett seminarium på temat.

– Att begränsa vinstens storlek är ett stort ingrepp i marknadsekonomins grundförutsättningar. Det är fel väg att gå, säger Anders Morin, ansvarig för välfärdspolitiska frågor på Svenskt Näringsliv.

Enligt Anders Morin jobbar Svenskt Näringsliv med ”både små och stora” lobby- och pr-byråer för att skapa opinion i frågan. Bland annat nämner han Kreab Gavin Andersson, vars ordförande Peje Emilsson, via sitt bolag Magnora, också är huvudägare i friskolekoncernen Kunskapsskolan.

Bland de allierade finns även tankesmedjan Timbro, där bland andra Thomas Idergard är aktiv i frågan.

Thomas Idergard jobbar även för Magnora.

– Vi håller inte på med någon dold lobbying i frågan, utan försöker vara med och påverka genom att aktivt och öppet delta i samhällsdebatten, säger han.

Strategin går bland annat ut på att flytta fokus från frågan om vinster till att istället handla om kvalitet – och att visa att vinstdrivande skolföretag använder skattepengarna mer effektivt än kommunala skolor.

Även inom vårdsektorn finns starka privata intressen som vill ha fritt spelrum.

Pr-byrån Gullers Grupp företräder en rad vårdkunder som storsatsar i Almedalen.

– Det är en av de viktigaste frågorna i år, säger ordföranden Hans Gennerud som dock är förtegen om vilka kunder det rör sig om.

Svenska Riskkapitalföreningen, Vårdföretagarna, Carema Care och Almega är några av aktörerna som finns på plats.

Vårdföretagarna, som företräder privata vårdgivare, har tillsammans med pr-byrån Hero Kommunikation skapat en ”vårdföretagarpanel”. Ett av resultaten blir en undersökning som presenteras på Vårdföretagarnas seminarium.

– Nästan alla politiker förstår att det behövs enskilda företag för att klara behoven i vården. Däremot behöver de påminnas om varför våra företag måste ha samma chanser att verka och utvecklas som företag i andra branscher, säger Håkan Tenelius, näringspolitisk chef på Vårdföretagarna.

Vänsterpartiet är det politiska parti som tar starkast ställning mot vinster i välfärden. Partiets pågående kampanj mot vinster i välfärden ska kulminera under Almedalsveckan. Förutom Lars Ohlys tal hålls bland annat seminariet ”Riskkapital i välfärden – bra eller dåligt?”

– Tricket i Almedalen är att hålla sig till en fråga. Den som kommer dit med fem frågor på agendan är fel ute, säger Uje Brandelius.

Nätverket ”Gemensam välfärd” och falanger inom en rad patient- och fackförbund

delar Vänsterpartiets syn, men i jämförelse med de resursstarka organisationer som lobbar för möjligheten att göra vinster välfärden är motståndarsidan liten och oorganiserad.

– Få har tagit lika tydlig ställning som Vänsterpartiet, men en av huvudpoängerna med Almedalen är att hitta gemensamma allianser. Förhoppningsvis kommer vi märka att det finns en starkare uppslutning kring den här frågan än vad det gjorde för ett halvår sedan, säger Uje Brandelius.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.