Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag26.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Strategi och analys

Livesport är framtiden för SBS Discovery

Publicerad: 2 September 2014, 21:00
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:29

SBS Discoverys nya giv i spelet om tittarsiffrorna är livesport. Ett helt nytt team har rekryterats och i höst drar sändningarna av EM-kvalet i fotboll igång.


Efter att ha sänt en del sport under 2000-talet sände Kanal 5 nästan ingen sport alls under åren 2009–2012.

Vändningen kom hösten 2012 när kanalen köpte rättigheterna till Sveriges VM-kvalmatch mot Tyskland, som slutade med att Sverige hämtade upp ett 0-4-underläge till 4-4. En match som blivit klassisk.

Nu ska sport prioriteras i SBS Discovery, som köpt rättigheterna till samtliga kvalmatcher inför EM i Frankrike 2016 och VM i Ryssland 2018.

– Våra ägare Discovery har en uttalad ambition att satsa på sport. Jag tror att alla stora medie­hus har sett betydelsen av live och sport i tider då Netflix och HBO tar fler marknader. Det är viktigt att komma med material som inte kan ses där – då är sport unikt. Det är ett konkurrensmedel gentemot andra, säger Emir Osmanbegovic.

För första gången har UEFA sålt rättigheten paketerad med samtliga matcher.

– Det är en rejäl rättighet vi ska ta hand om och paketera. Det blir vår första stora utmaning, säger Emir Osmanbegovic, som tillträdde sin nya tjänst i februari efter att ha sagt upp sig på TV4.

Med sig fick han programledaren Karin Frick.

– Jag trivdes väldigt bra på TV4, men jag försöker leva efter ordspråket ”ingen kommer ihåg en fegis” och kände att jag måste hoppa på det här, säger hon, och fortsätter:

– Vi kommer verkligen ha ögonen på oss eftersom vi är en ny aktör. Det är det som är roligt också. Om man ska se det ur tittarens perspektiv så är det faktum att samtliga matcher kommer finnas tillgängliga hos en aktör något nytt och spännande.

– Jag är ganska övertygad om att tittarna är ganska förvirrade i dagens sporträttighetsklimat, säger Emir Osmanbegovic.

Den nya redaktionens ambition är att komma närmare spelet och tittarna. För att göra det väljer SBS Discovery att inte bygga upp någon studio i Stockholm, till förmån för att vara på plats på arenorna runt om i Europa så ofta som möjligt.

– Det blir alltid lite bättre om man kan vara på plats. Det kanske gör att vi sticker ut bland konkurrenterna. Man tappar det lyxiga med plasmaskärmar och grafik men vinner känsla, säger Emir Osmanbegovic.

Utmaningen är att bli en kanal förknippad med sport – och kvalitativa sändningar. Kontinuiteten både för tittarna och medarbetarna när kanalen har rättigheterna till samtliga EM-kvalmatcher och VM-kvalmatcher tror Emir Osmanbegovic och Karin Frick är en fördel.

– Det hade säkert gått att bygga upp en sportsatsning långsamt med mindre rättigheter, men nu blir det allvar direkt, säger Karin Frick.

Så ser sportsatsningen ut i SBS

Rekryterat

SBS Discovery har rekryterat ett nytt team bestående av sportchefen Emir Osmanbegovic, studioprogramledaren Karin Frick, reportern Nora Henriksson, expertkommentatorerna Hans Backe och Niklas Jarelind och förre landslagsspelaren Anders Svensson.

Alla kvalmatcher

SBS Discovery har rättigheterna till samtliga 546 europeiska kvalmatcher till VM i Ryssland och EM i Frankrike 2016. I avtalet ingår det svenska fotbollslandslagets samtliga VM- och EM-kvalmatcher de närmaste fyra åren.

Sverige i femman

Sveriges matcher sänds i Kanal 5, övriga matcher i Kanal 9 och Eurosport 2, med start den 8 september.

Studio i eurosport

Satsningen innebär också ett redaktionellt samarbete med Eurosport. När Sverige spelar match kommer Eurosport 2 att starta sin studio en timme innan Kanal 5. Där finns Karin Frick och Hans Backe med på länk från arenan.

Höjdpunkter

Eurosport kommer också att leverera ett paket med höjdpunkter från de andra matcherna till Kanal 5 när Sverige spelar.

Bundesligastudio

Samarbetet med Eurosport innebär också att Karin Frick kommer att dela på programledarskapet med Eurosports fotbollsprofil Christopher Kviborg i Eurosports nya Bundesligastudio. Niklas Jarelind kommer också bli en del av Eurosports kommentatorsteam under Bundesliga.

Unikt material i play

I SBS Discoverys playtjänst kommer det bland annat att finnas unikt material, magasin, extrakameror på intressanta spelare och intervjuer.

Ylva Larsson

ylva.larsson@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.