Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag23.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Strategi och analys

”Lite av en ventil för mig”

Publicerad: 24 November 2015, 22:00
Uppdaterad: 6 December 2015, 20:20


25 november 2015. Åke Ortmark, 87, har om några månader twittrat i tre år. Under den tiden har det blivit totalt 2 050 tweets från den tidigare journalisten och programledaren. I skrivande stund har han 4 434 följare och följer själv 585 konton.

– Jag tycker att Twitter fungerar, eftersom man får kontakt med ett ganska stort antal människor. Mina följare retweetar ibland mina små inlägg, så då når jag ju tusentals människor. Det är väldigt tillfredsställande och lite av en ventil för mig, säger Åke Ortmark i dag.

Åke Ortmark twittrar framför allt om politik och är djupt engagerad i klimatfrågan.

– Jag bekämpar vad jag kallar ”klimatalarmismen” och pekar på att inte minst journalister ska höra båda sidor i den konflikt som finns vad gäller tolkningen av klimatutvecklingen. Jag tycker tyvärr att mainstream-medierna har blivit ett propagandaorgan.

Åke Ortmark berättar att han dock får allra mest respons kring inlägg som handlar om invandring och Sverigedemokraterna.

– Det väcker många reaktioner. Men ibland får man instämmande från fel håll.

Hur ser du på att man måste uttrycka sig så kort och koncist på Twitter?

– Jag får träna mig på att hålla mig kort, byta ut långa ord mot korta och förenkla. Ibland är det otillfredsställande, men samtidigt är det en intressant utmaning. Men jag skriver ju också böcker där jag får uttrycka mig längre – mina memoarer var på nästan 800 sidor.

Finns det något du inte gillar med Twitter?

– Jag störs ibland av det vulgära språket, det kan vara häpnadsväckande. Men det är ju en del av det samtida livet.

Har du något tips på hur man får fler följare?

– Som med allt annat journalistiskt skrivande gäller det att engagera andra människor. Vägen till det är att själv vara engagerad och framställa det man skriver på ett lockande sätt.

När han inte twittrar skriver Åke Ortmark fortfarande böcker. Nyligen har han lämnat in manus på en kommande roman.

– Jag vill inte säga för mycket, men den handlar om en helt fiktiv centraleuropeisk kapitalistfamilj, och dramatiken inom denna familj.

Åke Ortmark har beskrivits som en mentor till Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski. Enligt egen utsago gav han Peter Wolodarski hans första journalistjobb som researcher på TV8 och programmet ”O som i Ortmark”.

– Då när han var 21 år gammal kan man möjligen tala om mig som mentor – i dag skulle jag absolut inte använda en sådan term. Men vi har kontakt.

Hur tycker du att han sköter sig på DN?

– Han skapar en mycket intressant tidning. Jag läser fem tidningar på nätet varje dag och börjar alltid med DN. Sedan läser jag SvD, Aftonbladet, Expressen och New York Times.

3 april 2013.

Journalistlegendaren Åke Ortmark har bara några veckor tidigare börjat twittra – på inrådan av Peter Wolodarski, som i januari 2013 utsetts till chefredaktör på Dagens Nyheter.

Då, i april 2013, har Åke Ortmark redan lyckats få ungefär 1 500 följare. Han berättar för Dagens Media att en av fördelarna med Twitter är att diskussionerna blir ”djärvt polemiska”.

– När man skriver för dagspress blir formuleringarna oftast väldigt genomtänkta, vilket är på gott och ont, säger han.

Tv-bolagens säljfest är över när medieköpen minskar

Plantagen lanserar tv-program där egna personalen lyfts fram

Mediebyråer rustar digitalt

Svenska Institutet raggar studenter i Cannes med utbildningen Made @sweden

Philips rullar ut första mobilkampanjerna

Madeleine Nilsson

Redaktör

madeleine@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.