Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag12.06.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Strategi och analys

Lena Mellin: ”Ganska negativt”

Publicerad: 31 mars 2015, 21:00
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:07

Regeringen har fått en trevande start sett till den mediala uppmärksamheten.Det säger Aftonbladets Lena Mellin.– Regeringen har kommit ut ganska negativt.


Åsiktsskillnaderna mellan regeringspartierna. Att regeringens första budget föll. Och att statsministern först aviserade ett nyval, för att sedan ställa in detsamma. Dessa tre faktorer ligger bakom att Lena Mellin, inrikespolitisk kommentator och tidigare samhällschef på Aftonbladet, bedömer att regeringens första sex månader har varit medialt tuffa.

– Regeringen har kommit ut ganska negativt sedan den tillträdde. Det har varit en trevande start.

Vad innebär det för bilden av regeringen att två kvinnor fått de tyngsta ministerposterna?

– Jag tror att det gör att den nuvarande regeringen framstår som mer jämställd än den tidigare.

Margot Wallström har skapat stor debatt med erkännandet av Palestina samt sin skarpa linje mot Saudiarabien – vad har det fått för effekt?

– Det har nog både gynnat och missgynnat regeringen. Vissa tycker att Sverige äntligen slutar mumla och sätter ned foten. Det håller jag inte riktigt med om. Säga vad man vill om Carl Bildt, men mumla gjorde han verkligen inte.

– Men gällande Palestina har regeringen satt ned foten med sitt erkännande. Sverige har rört om i krut­durken Mellanöstern genom att säga att Saudiarabien har medeltida straffmetoder.

Delar du bilden att skandaler kring enskilda ministrar lyst med sin frånvaro?

– Ja. Förutsättningen att det ska bli något stort är att de ska ha gjort något i tjänsten, eller brutit mot något som de själva tycker är viktigt. Det har inte riktigt hänt ännu.

– Men många kommer nog ihåg Åsa Romson mer för sin bottenfärg än för andra saker som hon har gjort.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.