Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Strategi och analys

Leijonborg väntade ett år innan han bytte sida

Publicerad: 3 Februari 2015, 22:00
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:11

Den forne folkpartiledaren sadlade om – och blev pr-konsult. Lars Leijonborg är försiktigt positiv till karantänsregler.


I maj 2010 sällade sig Lars Leijonbor­g till raden av före detta ministrar som bytt sida till pr-branschen.

Då hade han väntat i knappt ett år efter sin avgång som högskole- och forskningsminister. För pr-byrån Diplomat blev Lars Leijonborg en prestigevärvning. Och under hösten fyllde byrån på med ytterligare tunga namn från politikens toppskikt. KD-politikern Mats Odell och Socialdemokraternas tidigare partiledare Mona Sahlin, båda med ministerposter i bagaget, sitter sedan i slutet av förra året i Diplomats ”advisory board”.

Lars Leijonborg vill inte yttra sig om Filippa Reinfeldts uppmärksammade, och snabba, sidbyte. Men han poängterar att han själv valde att vänta ett år mellan rollerna som statsråd och pr-konsult.

– För mig kändes det naturligt. Som statsråd har man ett års avgångsvederlag. Det kanske kan tolkas som en hint om att det är klokt att ha ett uppehåll, säger han.

Behövs lagstiftning om karantänstid?

– Jag har ingen säker uppfattning om huruvida det behövs lagstiftning. Men jag kan sträcka mig så långt som att säga att det inte är orimligt att det utreds.

Lars Leijonborg tror att uppmärksammade och snabba sid­byten kan skada förtroendet för både politiker och pr-byråer.

– Bara misstanken om att man utnyttjar information som man fått i en annan egenskap i kommersiella sammanhang kan vara bekymmersam.

Vad kan du som ex-politiker bidra med på en byrå?

– Jag tycker i grunden att kommunikationsbranschen har en rätt viktig demokratisk roll i att hjälpa till så att de argument som behövs kommer in i beslutsprocessen. I den mån jag har kunnat hjälpa till med det i min roll tycker jag att det är bra.

Sidbyte utreds

Samma dag som Filippa Reinfeldts nya jobb blev känt kallade civilminister Ardalan Shekarabi (S) till presskonferens.

Där utlovade han en utredning som ska mynna ut i förslag till regler kring politikers sidbyten till pr-byråer och näringsliv.

Enligt Shekarabis pressekreterare arbetar finans­departementet nu med direktiven. Dock finns ännu ingen tidsplan färdig.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.