Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Strategi och analys

KTH-doktor listar trender

Publicerad: 23 juni 2015, 21:00
Uppdaterad: 6 december 2015, 11:56

Individanpassade nyheter, video och alternativa nyhetskällor. Det är några av de viktigaste medietrenderna, enligt KTH-doktorn Malin Picha Edwardsson.


Hon är nybakad filosofie doktor i medieteknik vid KTH. Som en del av sin doktorsav­handling har Malin Picha Edwardsson listat de viktigaste trenderna i medielandskapet. Några av de mer konkreta spaningarna är fokuseringen på individanpassade nyheter.

”Bortom massmedia, finns spridning av nyheter som är mer individuellt anpassade efter våra intressen. Vi ser tendenser till denna utveckling redan i dag, men det är bara början”, skriver hon.

Malin Picha Edwardsson tror även på att nyheter allt mer kommer att förmedlas via icke textbaserade uttryck, som video och audio. En annan slutsats är att fler alternativa nyhetskanaler växer fram jämte de traditionella medierna.

– Det handlar dels om bloggar och andra nätbaserade saker. Men vi ser även alternativa mediekanaler, som exempelvis Handelsbankens tv-kanal vid sidan av de traditionella medierna.

Hennes forskning riktar in sig på miljöpåverkan från mediekonsumtion och mediers verksamhet.

– Alla tror att pappers­tidningar är dåligt för miljön och att det digitala är bra. Men så är det inte alltid.

De enheter som vi använder för digital mediekonsumtion kan ha en betydande miljöpåverkan, och byts dessutom ofta ut. Erik Wisterberg

Foto: Pressbild, KTH

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev