Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Strategi och analys

Kraven på reklamen

Publicerad: 29 September 2015, 21:00
Uppdaterad: 6 December 2015, 11:50

Förändrat tittarbeteende ställer nya – och högre – krav på reklamfilmen.Den svåra utmaningen är att lyckas engagera och få tittaren att vilja se mer.


Tv-tittandet i linjär-tv har gått i stå, men webb-tv-tittandet fortsätter att öka. I augusti ökade antalet spenderade timmar hos SVT, TV4-Gruppen, MTG TV och Discovery Networks med 34 procent jämfört med augusti 2014, enligt MMS.

Det förändrade tittarbeteendet ställer nya krav på reklamen.

– Nu måste vi i ännu högre utsträckning verkligen göra saker som folk vill se, så att de går från att trycka på skip ad-knappen till att trycka på sub­scribe-knappen, säger Walter Naeslund, grundare och vd på Honesty.

Hans lösning är reklam som ger tittarna en ”hög emotionell belöning” och som minimerar antalet beslut och analyser som tittarna behöver göra – det Walter Naeslund kallar reklamens ”kognitiva kostnad”.

Ett exempel är serier av reklamfilmer i stället för några få ­spektakulära filmer, vilket över tid bygger attraktionskraften kring annonsörens material.

– Vi inspireras av Splay och United Screens. De har en hög emotionell nivå, gör långa serier och har en hög frekvens på nytt material.

De förändrade konsumtionsbeteendena ställer också högre krav på den kreativa höjden, hantverket och produktionen.

Tidigare räckte det med att köpa tillräckligt mycket utrymme för att nå ut med sitt budskap.

– Nu måste allt vara på topp, från strategi till idé och produktion, när man tävlar mot aktörer som Netflix, säger Cecilia Bernar­d, vd på B-Reel.

B-Reel tittar mycket på tekniska innovationer, exempelvis virtual reality och Google Cardboard.

– När man inte kan köpa folks tid på samma sätt som förut så är relevansen jätteviktig.

Videoannonsbolaget Playad ser istället ökad interaktivitet som lösningen.

I somras lanserade bolaget ett nytt interaktivt format som låter tittarna klicka direkt i reklamfilmen för att exempelvis bestämma handlingen eller gå till en webbshop.

– Vi ser det som självklart att utvecklingen kommer att gå åt det här hållet och vi ser en ökad efterfrågan på interaktiva kampanjer, säger Patrik Andrén, grundare och kreativ chef på Playad.

De interaktiva formaten får användarna att spendera mer tid framför reklamfilmen än en vanlig pre-roll, berättar Patrik Andrén.

– Ofta spenderar användarna över en minut med våra annonser.

Madeleine Nilsson

Redaktör

madeleine@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.