Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag12.06.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Strategi och analys

Juryn har ordet: Det bästa vi nånsin sett

Publicerad: 17 mars 2015, 22:00
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:09

15 juryledamöter i årets upplaga av Guldnyckeln listar de hetaste trenderna.Dessutom berättar de om den bästa direktmarknadsföringen de någonsin sett.


1. Vad är den viktigaste/mest intressanta trenden inom dm 2015?

2. Vilken är den bästa DM-kampanj du någonsin sett?1.

Magnus Tengzelius

projektledare, Volt

1. – Mer och mer av den kreativa reklamen vi ser i dag utgår från direktmarknadsföringens principer, det vill säga att driva respons eller interaktion. Det man kan se är att den snabba digitala utvecklingen driver detta framåt och att den tekniska lösningen ofta är en del av kreativiteten.

2. – Den första som jag kommer att tänka är Nokias ”The World’s Biggest Signpost”. Snacka om storslagen och direkt respons! ”En vanlig dag” för Majblomman står också högt på listan över mäktiga dm som har berört och gett fantastiskt resultat för det viktigaste vi har.

Fredrik Hildebrand

kreativ chef, MRM//McCann

1. – Det är svårt att bara välja en. Det är väldigt mycket teknik, ingenjören är fortfarande det nya svarta. Man satsar stora delar av budgetar på att utveckla saker. Sedan är det väldigt mycket som är socialt, snabbt och ”instant rewarding”.

2. – Det är ju lika svårt att svara på som bästa film eller bästa låt. Jag blev helt förälskad i ”Together Incredible” som Orcon Broadband gjorde tillsammans med Iggy Pop för ganska många år sedan. Det kanske inte är den bästa som någonsin gjorts, men i alla fall den som jag har top-of-mind.

Jesper Eronn

kreativ chef/copywriter, Smicker

1. – Att det utöver det rent idémässiga även börjar jobbas lite mer kreativt med relevansen på individnivå. Otroligt viktigt i dessa tider, när allt fler lutar sig tillbaka på olika typer av hjärndöda big data-luftslott.

2. – ”Home Invasion” för Elmsta 3000 Horror Fest av Saatchi & Saatchi. Ett utnyttjande av reaktioner och känslor i kombination med simpla sms och sökord som jag är sjukt bitter över att inte själv ha gjort.

Johan Lundin

partner, Insight One

1. – Fler kanaler blir direkta, egna direkta kanaler har blivit viktigare och egna direkta kanaler som bara existerar ”här och nu” har blivit vanligare.

2. – Mycket svår fråga eftersom utvecklingen gör att gränsen för vad som är direktmarknadsföring ständigt förflyttas. Jag tycker dock att Försvarsmaktens rekryteringskampanjer sticker ut i sättet de skapar engagemang på, samtidigt som de låter mottagarna själva bidra till att skapa kvalificerad respons.

Johanna Åberg

retention manager, Fortum

1. – Big data har blivit relevant data. Direktmarknadsföring handlar mer om direkt kommunikation till kunden än om i vilken kanal kommunikationen sker. Emotionella argument blir allt viktigare.

2. – Destination Jönköpings ”Flytta hem kampanj”.

Sara Mundt-Petersen

CRM-chef, Coop

1. – Det sker ett skifte från ”push” till ”pull”. På riktigt. Många företag har bra kunddata att utgå från och med moderna verktyg kan de därmed bjuda in till dialog.

– Det spännande arbete vi har framför oss är att gå från ”Vecka 35 skickar vi ut detta budskap” till ”Detta budskap når olika kunder i olika kanaler hela tiden”.

2. ”Du är fin som du är”. Där Dove fokuserar på självkänslan hos kvinnor i kampanjer som ”Campaign for real beauty” och ”Real beauty sketches”. De grundar sig på en analys där endast 2 procent av kvinnorna själva kunde säga att det är vackra.

Ann-Charlotte Hellström

analyschef, Kaplan.

1. – Vi ser en fortsatt stark trend mot datadriven marknadsföring. Det blir än mer intressant att försöka förstå kundens behov och dess beteende och att anpassa erbjudanden och kanalstrategi efter mindre och mindre målgrupper. Segmenteringsbehovet blir större och större och utmaningen ligger i att kunna hantera all kundinformation på ett smart sätt.

2. – Oj, det här var en svår fråga. Men den kampanj som poppar upp är Lufthansas Klaus-Heidi – den är ju helt lysande!

Lasse Kempe

kreativ chef/copywriter

1. – Den klart lysande trenden inom direktmarknadsföring är så klart det digitala, och att på så sätt försöka få delningar och spridning. Som i alla andra medier handlar det också om att underhålla. Jag tycker även att jag ser ett mer personligt tilltal, vilket är trevligt.

2. – Det finns så mycket bra, från små avskalade kampanjer till större, mer påkostade. Ett aktuellt exempel på det första är ”Det pessimistiska brevet” av DDB Stockholm för bokklubben Diadalos. Och ett exempel på mer påkostat är ”Push to add drama” för tv-kanalen TNT, som spreds över hela världen för ett par år sedan.

Niklas Moberg

copywriter, DDB Göteborg

1. – Det känns spännande att kombinera big data med big data. Säg till exempel att du kombinerar meteorologi med data från dagligvaruhandeln, vad händer då? I sin enklaste form kanske det är rabatt på vegetarisk grillkorv (för vi vet att du är vegetarian på grund av tidigare köp) när det är sol där just du (din mobil) är. Jag tänker att man kan bli oerhört mycket mer relevant på det viset. Även ”sakernas internet” pratas det ju mer och mer om och borde kunna bli väldigt användbart i dm, även om det kanske tar några år innan det är stort på allvar.

2. – Går man bakåt i tiden finns det säkert något fantastiskt jag har glömt. Men ser man till de senaste åren så tycker jag att förra årets storvinnare, Klaus-Heidi, inte var så tokig. Jag är inte helt opartisk där, dock.

Pia-Maria Falk

projektledare, Åhléns

1. – Trenden med att skapa ännu mer personliga upplevelser för människor kommer att fortsätta. Fler och fler varumärken förfinar sitt användande av big data, vilket gör dem mer lyhörda och flexibla. Möjligheten att skapa kommunikation som är relevant på riktigt för människor är nu ännu större. Nya teknologier och plattformar gör detta ännu mer intressant, då gränserna för vad som är direktmarknadsföring utvidgas. Se till exempel British Airways ”Magic of flying”.

2. – Harvey Nichols - ”Sorry, I spent it on myself”.

Therese Bengtsson

Byråchef, Abakus

1. – Teknik och kreativitet blir allt mer integrerat och ibland är den tekniska lösningen kampanjens kreativa idé. En annan trend är enkelheten som börjar genomsyra både lösning och utformning. Sen ser man att äkthet blir allt viktigare och är en stor del i de kampanjer som står ut.

2. – Det är svårt att nämna en specifik kampanj, men kommunikationen för Gröna Lund har hållit hög klass genom flera år.

Anna Calmerskog

kampanjansvarig, Com Hem

1. – Många av de bidrag som jag var med och bedömde spände över många mediekanaler och den traditionella postala försändelsen utmärkte sig med sin frånvaro. Det kan vara en Facebook-kampanj som drar uppmärksamhet till sig och får följare och således ett resultat, eller en häftig app som man laddar ned och fördriver tiden med i väntan på något annat. Detta är olika metoder för att nå ut personligt för att få en respons. Det är direkt, tekniskt och kreativt!

2. – Jag tyckte mycket om Stå upp-marathon och Popaganda.

Per Sommarström

copywriter och delägare, Roi Division

1. – Kanske kan man se två trender som stärker varandra? Med smart användande av kunddata kommer vi att få se mer av automatiserad kommunikation, vilket kommer att höja efterfrågan på analytiker och kreatörer som ser möjligheterna med tekniken. Och när allt mer blir smart och digitalt, kommer vi att värdesätta den vackert formgivna trycksaken ännu mer.

2. – Knepigt. Men ”The Best Job In The World” för Turism Queensland är en god kandidat.

Philip Ahlqwist

Kreativ chef, Volontaire

1. – Att det aldrig funnits lika många färger på direktmarknadsförings-paletten och att det är mer innovativt mustigt i dag än någonsin tidigare. I dagens mediecykel är det den som har den tydligaste paketeringen av kommunikation som vinner, den som på ett kreativt begåvat sätt förenklar ett komplext budskap, och sedan får mottagaren att själv vilja fördjupa sig och agera av egen fri vilja, alltså den diametrala motsatsen till skriva-på-näsan- och fördummande marknadsföring. Samt att dagens moderna kreatör är den nya tidens ingenjör.

2. – Den som ligger top of mind just nu i skrivande stund är Harvey Nichols, ”Sorry I spent it on myself”.

Pontus Caresten

copywriter, DDB Göteborg

1. – Supersvår – och stor – fråga så klart. Teknisk innovation fortsätter att förändra bilden av vad som är direktmarknadsföring. Man ser många exempel på ny medieanvändning, där allt handlar om att komma nära kunden. Mobilen är självklart återkommande som direktkanal.

2. – En kanske ännu svårare fråga. Men en gammal favorit, och ett fint exempel, är Droga5:s klassiska ”Tap Project” för Unicef. Kampanjen inleddes 2007 med att en massa restauranger i New York lade till en extra rad på kvittot, där kunden fick välja att skänka en dollar för vattnet, som annars var gratis. Väldigt relevant. Väldigt direkt. Och väldigt tydlig, mätbar respons.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.