Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Strategi och analys

”Jag rånades på mitt företag”

Publicerad: 28 september 2010, 13:53
Uppdaterad: 6 december 2015, 14:49

Efter åtta års tystnad tar han strid mot kommunikationskoncernen One Media. Nu kräver Christer Backman det börsnoterade bolaget på över 17 miljoner kronor


– Hans krav är helt obefogade, säger Håkan Lagerberg, vd för One Media.

Bygget av One Media startade i början av 2000-talet. Företagsgruppen, specialiserad på direkt– och interaktiv, marknadsföring skulle tas till börsen.

Christer Backman har kontaktat Kronofogdemyndigheten, vilket har lett till att fallet nu är ett ärende hos Stockholms tingsrätt.

För Dagens Media berättar han hur han 2002 kom i kontakt med One Media, via Ulf Löwenhav – dåvarande styrelseordförande i bolaget.

– De hade en affärsidé som jag trodde på. Efter att ha träffats flera gånger bestämde vi att mitt bolag skulle gå upp i One Media, säger han.

Enligt Christer Backman skulle aktier i One Media, värda motsvarande sju miljoner kronor utgöra betalningen för hans bolag Intermercial Platforms och Intermercial Sweden, specialiserade sig på e-handelslösningar.

– One Media hade väldigt bråttom med att få affären i hamn. Pressreleasen låg och väntade, säger han.

När avtalet skulle skrivas på visade det sig att en paragraf inte var som parterna hade kommit överrens om, berättar Backman.

När avtalet skulle kompletteras kunde inte One Medias styrelse närvara, varpå avtalet ska ha blivit kvar i One Medias ägo i väntan på att underskrifterna skulle komma på plats.

– Så jag fick aldrig med mig något avtal därifrån. Det hade Ulf Löwenhav hand om, säger Christer Backman.

Ett konsultavtal upprättades även, som skulle garantera Christer Backman lön.

Samma dag hölls extra bolagsstämmor i One Media och Intermercial. Av protokollen framgår att One Media övertog aktierna i Christer Backmans båda bolag.

Sedan blev det tyst.

Månaderna gick utan att Christer Backman fick vare sig avtal eller aktier.

Christer Backan berättar att han gång på gång frågade efter sitt exemplar av avtalet. Till slut blev han förbannad och konfronterade One Medias styrelse.

– Då sade de att One Media ”inte tänkte finansiera Intermercial”. Jag är övertygad om att deras plan från början var att råna mig på mitt bolag, säger han.

Varför kommer ditt krav åtta år senare?

– Jag har försökt att få betalt och få ut avtalen under hela denna tid. Det är ju också en ekonomisk fråga att kunna driva en sådan process.

Christer Backman kräver One Media på 7 miljoner kronor för utebliven betalning för bolaget, 1,1 miljoner för lön som inte utbetalats, samt ränta uppgående till cirka 9,5 miljoner kronor

Den utlösande faktorn för att Christer Backman nu har gått till Kronofogden, som skickat ärendet vidare till domstol, är att One Media i januari i år åternoterades på Aktietorget.

Håkan Lagerberg, vd för One Media, säger att Christer Backmans krav är ”helt obefogade”.

– Vi avfärdar hans krav till fullo, säger han.

Har han hittat på detta?

– Han satt i förhandlingar med den dåvarande styrelsen. Men affären blev aldrig av.

Christer Backman har dock sparat en omfattande dokumentation bestående av mejl, protokoll och samt det pressmeddelande som One Media ska ha skickat ut dagen efter köpet.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev