Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag13.06.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Strategi och analys

”Jag har blivitlovebombad”

Publicerad: 3 mars 2015, 22:00
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:11

En rak person, med höga krav på sig själv och en stark inre kompass. Så beskriver Helga Baagøe sig själv. Efter två år som kommunikationsdirektör på SJ slutade hon på dagen.– Livet har tagit mig till olika ställen. SJ blev inte vad jag tänkt mig, men det finns något att lära av det också.


Det var en konflikt med SJ:s vd Crister Fritzson om hur kommunikationsavdelningen skulle drivas som ledde till det abrupta slutet.

– Vi kom till en punkt när vi insåg att det var det här som måste ske, säger Helga Baagøe.

Så hon gjorde som hon brukar: tog fram en kommunikationsplan. Skrev en tidsplan.

– Sen forcerade jag tidsplanen, med Cristers goda minne. Det är lika bra att vara öppen. Jag gillar inte att vara falsk, och det var inte roligt dagarna innan när jag hade samtal om framtiden med mina kolleger och visste att jag inte skulle vara kvar.

Ganska precis en vecka har gått sedan den onsdagen när vi ses. Helga Baagøe är överväldigad över hur många människor som har hört av sig.

– Jag blev alldeles överrumplad. Jag har blivit ”lovebombad” på Facebook och fått en massa sms, både från SJ-kollegor, före detta medarbetare, vänner och branschfolk. Det är helt fantastiskt.

Sommaren 2013, när Helga Baagøe kom till SJ, stod företaget inför stora nedskärningar. Kommunikationsavdelningen bantades från 22 till 15 tjänster och en turbulent tid följde.

– Det går inte att göra sig av med en tredjedel av personalen och bli älskad som chef. Det går inte att kombinera, konstaterar Helga Baagøe så här i efterhand.

– Men jag har varit chef sedan 1991, en hiskelig massa år, och hanterat allt: neddragningar, alkoholproblem, mobbning och sexuella trakasserier. Och jag har aldrig tidigare fått sådana omdömen som de jag läste den här gången. Jag kan vila i det, säger hon.

Hennes uppdrag var att modernisera kommunikationsavdelningen – ett arbete hon genomförde och är stolt över.

– Jag har hårda krav på min omgivning, men allra mest på mig själv. SJ är inne i ett enormt förändringsarbete. Jag tar med mig en massa saker därifrån, men kanske framför allt insikten om att förändringar tar tid.

Vad som väntar härnäst är ovisst. Men Helga Baagøe har sin nisch och sin kravlista kvar. Hon vill vara i företag som är relevanta för många människor – företag som är omdiskuterade och mediala.

– Det är ett bra startläge. Folk vill prata med dig. De kanske inte håller med dig, men de bryr sig.

Under 12 års tid var Helga Baagøe kommunikationsdirektör på SVT. Innan dess jobbade hon bland annat på Posten och TV4. Gemensamt för dessa företag är att de är publika bolag som människor upplever att de äger, menar hon.

– Hela min karriär har jag jobbat på hårt utsatta bolag, jag är van vid det. Det snackas om att medieklimatet hårdnar och att samhället ställer högre krav på företag i dag, och det stäm­- mer, men jag har alltid varit i branscher som folk har åsikter om och är van vid kraftiga kän- slor och att folk tar till hårda ord.

En bra kommunikatör är inte någon som har en stark tämma, anser Helga Baagøe. Det är tvärtom någon som är bra på att lyssna. Någon som kan vara länken mellan vd och omvärld och klarar av att översätta i båda riktningar.

– Man måste vara bra på människor, förstå och uttrycka sig så att andra förstår och kunna sätta sig in i andras situationer, säger hon.

Integritet och mod är andra egenskaper som en bra kommunikatör bör ha. Man måste våga och orka vara obekväm, anser Helga Baagøe. Något som blir lättare med erfarenhet. Under tiden på SJ myntade hon begreppet ”från budbärare till fanbärare”, en tanke om att gå från att berätta vad andra bestämt till att faktiskt göra anspråk på att vara med och leda förändringsarbetet med hjälp av kommunikation.

Rak och tydlig, är omdömen Hela Baagøe själv brukar få.

– Det gör att jag kan få kontakt med folk. Frågar du mig något kan du lita på att jag inte försöker blanda bort korten. Jag tror att jag har förmågan att sätta mig in i andras situation, sen finns det säkert de som säger ”mig förstod hon aldrig”. Jag kan vara tuff och krävande, men jag skulle vilja säga att jag i mina bästa stunder ser människor.

Tidigare i sin karriär var Helga Baagøe noga med att hålla isär privatliv och arbetsliv. I dag säger hon sig vara mer samma person både privat och på jobbet.

– Jag trodde att det var viktigt att hålla isär det som ledare, att hålla distans. Men då blir man aldrig riktigt sann. Det tog ett par år innan jag fattade det. Nu är jag mer öppen med vem jag är privat och vågar visa mig personlig och sårbar.

En mognadsfråga. Men också en insikt som kom efter att hennes man var med om en bilolycka för 15 år sedan. En olycka som gjorde honom totalförlamad och förändrade livet för alltid.

– När man råkar ut för en sådan ansträngning, då är man den man är. Värdena i livet blir extremt basala. Den gången handlade det om överlevnad, fysisk och själslig. Sådant formar en, säger Helga Baagøe.

I åtta månader låg hennes man på sjukhus. Själv var hon sjukskriven, började jobba 25 procent, sedan 50. Samtidigt fick hon erbjudandet om jobbet som kommunikationsdirektör på SVT.

– När man får en sådan smäll i livet är det lätt att man undrar vem man är, om man är lika stadig på rösten som man varit. Det är lätt att bli osäker, men SVT var tydliga med att ”vi vill ha dig för att du är en duktig kommunikatör”. Det var den bästa rehabilitering jag kunde ha fått. Det var 12 väldigt härliga år.

Olyckan har förändrat livet på många sätt, men det mest påtagliga är att livet blivit mycket mindre flexibelt, menar Helga Baagøe.

– Jag är aldrig ensam, eftersom vi har främmande människor i vårt hem dygnet runt, i form av min mans personliga assistenter. Man kan aldrig koppla av helt privat.

Som en följd av detta köpte hon och maken, som är journalist, ett sommarhus i Grisslehamn för några år sedan. Dit åker hon ibland själv för att koppla av och bara vara ensam med havet.

– Jag har det behovet. Jag älskar min man väldigt mycket och är stolt över att vi fortfarande lever ihop, det är inte så vanligt. Äktenskapen håller oftast inte när något sådant här händer, och den som skadar sig lägger av och blir sjukpensionär. Sådan är inte min man.

Helga Baagøe

Ålder:

52.

Familj:

Maken Martin Engqvist, 47

Bor:

Nacka.

Tjänar:

Tjänade 151 000 i månaden på SJ.

Kör:

Volvo V60.

Medievanor:

Hinner inte läsa morgontidningarna i den utsträckning jag önskar. Älskar public service.

Intressen:

Att para ihop intressanta middagsgäster och duka vackert. (Min man står oftast för maten.) Gillar också att göra vackert i våra hus, både invändigt och utvändigt.

Dold talang:

Är skitbra på fickparkering.

Svaghet:

Absurt dåligt lokalsinne.

Blir glad av:

Livemusik, går gärna på rockkonserter.

Blir arg av:

Falska människor.

Drömmer om:

Balans i livet. Fram till den 11 februari jobbade jag alldeles för mycket. Nu jobbar jag inte alls...

Första jobb:

På Glasskafét på Avenyn i Göteborg.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.