Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag04.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Strategi och analys

"Jag har både stake och hjärta"

Publicerad: 12 September 2011, 06:58
Uppdaterad: 6 December 2015, 14:58

Hon hann avverka fyra pr-byråer innan sin trettionde födelsedag. Nu står Linda Waxin inför sin största utmaning hittills – att vända en byrå i kris.


Ämnen i artikeln:

Linda WaxinEdelman

En bruten förlovning – och erbjudande om nytt jobb som chef för Sverigefilialen till ett av världens mest framstående pr-nätverk.

Så kan våren 2011 för pr-kvinnan Linda Waxin, 31, summeras.

– Det var en händelserik vår, säger hon när Dagens Media träffar henne på en liten bistro nära hemmet.

Sedan 1 augusti är Linda Waxin vd för pr-byrån Edelman i Sverige.

Ett bolag i kris – något hon inte låter sig skrämmas av.

– Jag har väldigt mycket stake och väldigt mycket hjärta.

Du är inte rädd för något?

– Nej, det är jag inte. Ring vem som helst som känner mig eller har jobbat med mig och fråga, säger hon helt utan ironi i rösten.

Linda Waxin dröjer kvar med blicken riktad rakt in i Dagens Medias reporters ögon för att visa att hon menar allvar och tillägger:

– Jag tror att det är vad som krävs för att ta ett sånt här jobb.

Samtidigt som det anrika pr-nätverket Edelman växt sig allt större och starkare globalt befinner sig svenska Edelman i ett ekonomiskt katastroftillstånd.

Omsättningen är halverad.

Flera har slutat.

Resultatet skriker minus 3,3 miljoner kronor i illröda siffror.

För att undvika konkurs, efter att aktiekapitalet ätits upp av förluster, har ägarna fått lova revisorerna att ställa upp med en ”obegränsad kapitaltäckningsgaranti”.

– Det är inte mitt jobb att recensera hur byrån har skötts tidigare. Men jag, med mina förutsättningar, kommer att göra det till en lönsam verksamhet.

Hur många år har du fått på dig att vända Edelman?

– Det som är bra med Edelman är att det är ett privatägt bolag, vilket gör att det finns förhandlingsutrymme för mig i vilken väg jag vill ta för att göra det till en grym byrå, inte bara lönsamhetsmässigt utan även varumärkesmässigt. Kravet på mig är att driva Edelman som om det var min egen byrå. Och jag är inte intresserad av att vara en belastning.

Linda Waxin säger att hennes mål i livet inte har varit att bli vd. Men tanken har funnits där ända sedan hon pluggade media- och kommunikation i Örebro i början av 2000-talet. Något som hennes mamma fick påminna om när Linda ringde och berättade om sitt nya jobberbjudande. ”Spela inte förvånad”, sade mamma Maria.

– När jag var klar med media- och kommunikation, och alla andra började jobba, så gick jag på ekonomin. ”Tänk om man får ett vd-jobb”, sade jag då. Men det är inget som jag gått och tänkt på sedan dess.

På mikrobloggen Twitter presenterar sig Linda som ett fan av ”vågade entreprenörer, stora tänkare, minnesvärda idéer” – och gamla klänningar.

Feministiska pionjären Simone de Beauvoir är en av de stora tänkarna hon avgudar.

Och under Lindas liv har pappa Maths – grundare av, och koncernchef för, it-bolaget Coromatic – fått representera den ultimata entreprenören. Stark men snäll.

– Han är helt klart min närmaste förebild. Han har en fascinerande förmåga att vara väldigt målmedveten och fokuserad, men samtidigt väldigt personlig och omtänksam.

Maths tes om ledarskap ”Ingen har rätt att leda som inte bryr sig” tar Linda Waxin med sig in på Edelman.

Och det där med gamla klänningar?

Någonstans djupt inne i affärskvinnan Linda Waxin finns även en dröm om något helt annat än pr.

– Jag är en sådan person som hela tiden sätter upp nya mål, på gott och ont. Jag har en dröm, som inte har med pr att göra. Det är där klänningarna kommer in, säger hon och ler.

ERIK WESTERBERG

erik@dagensmedia.se

LINDA WAXIN

Aktuell som: Ny chef över 10 personer på Edelman i Stockholm.

Karriär: Senaste jobbet var som affärsområdeschef på Jung Relations. Tidigare har Linda jobbat på pr-byråerna Spotlight, JMW och Axicom.

Inspireras av: Förutom fadern Maths och bästa vännen Emma Stjernlöf (nordisk kommunikationschef för Google) inspireras Linda av Spotify-grundaren Martin Lorentzon som man ”alltid kan få energi ifrån”.

Bor: Lägenhet på södermalm i Stockholm.

Familj: Mamma, pappa, två systrar, varav en jobbar med pr på Springtime, och en bror.  

Tjänar: 712 162 (enligt 2010 års taxering).

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Linda WaxinEdelman

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.