Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag29.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Strategi och analys

"Jag är skeptiskt till SEO-branschen"

Publicerad: 2 Februari 2011, 09:04
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:23

Trots tio år på nacken plågas SEO-branschen fortfarande av oseriösa aktörer. "Det finns många seriösa bolag inom området och de får lida för de oseriösas verksamhet", säger Magnus Kroon, tf säkerhetschef på Svensk Handel.


Svensk Handel har mellan 60 och 70 företag på sin svarta lista som agerar på webben. Samtidigt är mörkertalet stort - och det egentliga antalet kan vara uppemot 400.

Ett av bolagen som anklagas för oschyssta avtalsvillkor är Mediaanalys, tidigare ett dotterbolag till Getupdated.

Sedan 2009 har företaget dragit sina kunder till domstol mer än 40 gånger.

Patrik Nilsson på företaget Frälsegården Invest har nyligen stämts i Halmstad Tingsrätt.

– Deras avtal är omöjliga att komma ur, säger han.

Patrik Nilsson sade upp avtalet med Mediaanalys eftersom han inte tyckte att det gav något resultat. Då uppsägningstiden var tre månader spillde det dock över på nästa år. Men de 13 000 kronorna vill han inte betala.

– Jag anser att deras tjänst inte fungerar och jag bestred fakturan för det kommande året. Nu ska tingsrätten avgöra.

En annan företagare säger att hon flera gånger försökt avsluta sitt avtal med Mediaanalys, som omsatte 34 miljoner kronor år 2009.

– Detta påtalade jag för dem ett stort antal gånger men för två månader sedan sa de att jag var tvungen att betala samma summa igen, säger hon.

Ett tredje företag har vänt sig till Konsumentverket.

– Vi har meddelat dem både muntligen och via mejl att vi inte vill ha kvar tjänsten. Vi vägrar betala för en värdelös tjänst för tredje året, skriver företaget i anmälan.

Henrik Zobal, vd på Mediaanalys, avvisar bestämt kritiken. Enligt honom har företaget över 3 000 kunder.

– Det framgår väldigt tydligt i våra avtal vad som gäller vid uppsägning.

Varför behöver ni gå till domstol så pass ofta?

– Självklart är det tråkigt i de fall en meningsskiljaktighet uppstår kring avtalet. Vi löser i de allra flesta fall meningsskiljaktigheter med våra kunder utan att blanda in annan instans.

Magnus Kroons råd till företag som anser sig vara vilseledda är att stå på sig och inte ge efter för hot om Kronofogden.

– Företagen måste få ett starkare stöd från myndigheterna. Man är så rädd som företagare i dag att få en betalningsanmärkning, säger Magnus Kroon.

SEO-branschen har sedan begynnelsen dragits med dåligt rykte.

– När Google började växa för 10 år sedan höll mer eller mindre alla på med metoder som i dag anses fula. Det var värre förut men det finns fortfarande väldigt mycket att göra, säger en branschexpert.

Hela sökbranschen omsätter över 1 miljard, men SEO står för kanske en tiondel av kakan, enligt bedömare.

Patrik Nilsson tänker inte se sig om efter en ny SEO-leverantör.

Nu har man ju blivit skeptisk till hela branschen. Jag trodde kanske inte att man behövde de här tjänsterna och jag har inte blivit motbevisad, säger han.

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.