Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Strategi och analys

Infodata har tjänat miljarder på Spar

Publicerad: 28 september 2010, 14:13
Uppdaterad: 6 december 2015, 15:37

I tre decennier har Infodata tjänat multum på svenskarnas personuppgifter. Bolaget drabbas hårt när det tappar rätten att exklusivt distribuera Spar.


1978 fick myndigheten Dafa i uppdrag av Spar-nämnden att ta fullt ansvar för driften, underhållet och distributionen av Spar. Bland annat för att underlätta direktmarknadsföringsaktiviteter i Sverige.

Dafa blev sedermera ett affärsdrivande statligt bolag, och 1990 föddes Infodata – ett privat bolag med exklusiv rätt att distribuera Spar till marknaden.

– Detta har vi levererat med mycket hög kvalitet och service i 32 år. Till följd har vi fått en väl fungerande informationsbransch där Sverige är ett föregångsexempel i hantering av persondata både vad gäller integritet och ökad effektivitet i näringslivet, säger Infodatas vd Peter Englisch.

En annan effekt är att Infodatas ägare, för närvarande koncernen Binsnode, har kunnat skära guld med täljkniv.

Bara under de fem senaste åren har Infodata gjort ett resultat efter finansiella poster på sammanlagt 1 miljard kronor.

Infodata bedömer själva att intäkter på omkring 100 miljoner kronor per år har kommit från den Spar-relaterade verksamheten.

På nyårsnatten till 2012 faller bolagets särställning definitivt.

– Vi har varit medvetna om förändringen i flera år och har använt den tiden till att anpassa oss till den nya marknadssituationen genom att förädla våra tjänster.

– Det är ett och ett halvt år kvar på vårt nuvarande avtal, efter det är vi inte längre distributörer av Spar. Men vi kommer fortsätta att erbjuda tjänster som bygger på Spar, detta med hög kvalitet och service, säger Peter Englisch.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev