Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Strategi och analys

Idéverkstäder ska lyfta förlagen

Publicerad: 11 september 2012, 21:00
Uppdaterad: 6 december 2015, 14:11

Det sjuder av aktivitet på de stora tidskriftsförlagen. Den stora utmaningen är att snabbt hitta nya affärer – som kan kompensera för förlorade annonsintäkter och vikande upplagor. Redan i dag hämtar exempelvis Bonnier Tidskrifter 20 procent av sina intäkter från annat än print.

Ämnen i artikeln:

BonnierAller MediaEgmont TidskrifterBonnier TidskrifterLRF Media

NP

News Pilot


På Bonnier AB leder den tidigare vd:n Ulrika Saxon sedan den 1 augusti Bonnier Growth Media.

Första uppgiften är att rekrytera ett team på runt åtta personer, som ska husera på våning sju i Bonniers huvudkontor på Kungsgatan i Stockholm.

– Idén är att samla en rad tillväxtmedier och investera i expansion, och parallellt utveckla vår portfölj av digitala medier på nya marknader med stark tillväxt, säger hon.

Uppdraget är tydligt – de nya intäkterna ska komma från digitala medier, och det är främst utanför Sveriges gränser som bolaget ska investera.

Från start ingår affärsområdena Digital Toys (Tocaboca), Digital Gaming, Digital Ads (Bink) och Digital Tools (Mag plus) i Bonnier Growth Media.

– Under hösten kommer vi starta ett par projekt och arbeta igenom strategin framåt, säger Ulrika Saxon.

Exakt vilken funktion Bonnier Growth Media får för Bonnier Tidskrifter är oklart. Men Bonnier Tidskrifter har även sina egna utvecklingsbolag, exempelvis Boom Publishing som ska fungera som en experimentverkstad för digital publicering.

Redan i dag kommer cirka 20 procent av Bonnier Tidskrifters intäkter från andra kanaler än print.

Förlagets vd Mats Carleson räknar med att andelen kommer att öka långsamt.

– Ofta övervärderar man hur snabbt den här typen av förändring sker, säger han.

Enligt Institutet för reklam- och mediestatistik, IRM, har tidskrifterna tappat 20 procent av reklamintäkterna mellan 2006 och 2011. Förra året låg intäkterna på 1,9 miljarder kronor.

– Under 2009 tappade tidskrifterna nästan en tredjedel av sina reklamintäkter. Trots en viss återhämtning är det långt ifrån de annonsintäkter som vi såg före lågkonjunkturen, och vi ser inte några större möjligheter framöver att växa, utan tvärtom blir det tunga år för mediet, säger Madeleine Thor, vd på IRM.

Trots förlusten av reklamintäkter har förlagen de senaste åren lyckats hålla uppe omsättningen, bland annat genom event, resor och bokutgivning.

Däremot har de existerande digitala lösningarna inte resulterat i den förväntade räddningen då förlagen fortfarande har svårt att omsätta satsningarna i intäkter – ändå är det framför allt på den digitala sidan som man jagar nya intäkter.

Aller Media drog nyligen igång sin idéverkstad. Med bas i Danmark ska förlagets innovationsavdelning ta fram 250 nya idéer per år, varav 50 ska bidra till att utveckla kärnverksamheten.

Egmont Tidskrifter har valt att gå motsatt väg och decentraliserar affärsutvecklingen, men förlaget har också en digitalavdelning och dessutom har man nyligen internrekryterat en utvecklingsredaktör i Karin Starkman Ahlstedt. Och för knappt en månad sedan aviserade Egmont att man drar igång ett kundtidningsföretag tillsammans med magasinsprofilerna Elin af Klintberg och Mårten Niléhn.

I dag kommer ungefär 7–8 procent av Egmont Tidskrifters intäkter från andra kanaler än tidskrifterna, berättar Per Kjellander, vd på Egmont Tidskrifter.

Förlaget omsatte 474 miljoner kronor förra året.

– Vi märker en avmattning på annons och även på lösnummerförsäljningen, men min förhoppning är att vi ska komma upp i samma resultat som förra året, säger Per Kjellander.

Inte heller LRF Media har någon särskild avdelning för affärsutveckling. Förlaget ska satsa på digitala plattformar, men, någon plan för hur det ska gå till finns inte.

Hittills har LRF Media satsat väldigt lite på digitala medier och intäkterna från andra kanaler än print är mycket små, berättar Ruben Jacobsson.

– Fortfarande finns det inte särskilt många bra affärsmodeller för digitala medier. För vår del handlar det främst om att hitta tilläggstjänster som folk är beredda att betala för, säger han.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev