Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag13.06.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Strategi och analys

Humor ska locka unga medlemmar

Publicerad: 3 mars 2015, 22:00
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:11

Humoristisk reklam är fackförbundens strategi för att nå yngre medlemmar. Nu ska PTK, en sammanslutning av 25 fackförbund, göra varumärket ”Knegdeg” känt för en bred publik.– Vi måste paketera det vi gör på ett mer attraktivt sätt, säger Jonas Mellqvist, kommunikationschef.


Många känner till att kollektivavtalet är något bra, men få vet vad det kan betyda för den egna ekonomin. Det var utgångspunkten när PTK, som förhandlar om kollektivavtal, tillsammans med reklambyrån Ester tog fram kampanjen ”Knegdeg”.

– Vi har länge varit inriktade på dem som redan har kunskap om kollektivavtal men insett att vi behöver nå dem som inte är så insatta, de yngre. Det finns en kunskapslucka. Vi måste vara mer utåtriktade och då krävs en helt annan tonalitet, säger Jonas Mellqvist.

Utmaningen är att avsändaren PTK är okänd för de flesta.

– Knegdeg är ett varumärke som inte finns, så för att nå de här yngre personerna skapade vi kampanjsajten. För att få effekt i investeringen och nå de som inte redan är med i facket har vi lagt en stor budget på medieinvesteringar.

Under 2015 är mediebudgeten 3 miljoner kronor, varav den största delen av pengarna används till lanseringsfasen.

Under förra året lade de tio största fackförbunden tillsammans totalt 111 miljoner kronor brutto på reklamköp, exklusive internet, enligt Sifo reklammätningar. Supervalåret bidrog med största sannolikhet till att medieinvesteringarna ökade, med 6,4 procent, jämfört med året innan.

Det fackförbund som köpt mest reklam under 2014 är Unionen, som investerade 49,5 miljoner kronor brutto. Sedan 2011 använder fackförbundet reklamkonceptet ”Krafter utöver det vanliga. På jobbet”, utvecklat av ANR BBDO, där ett gäng superhjältar står i fokus. Konceptet kom till efter ett styrelsebeslut om att Unionen måste bli fler medlemmar för att bli starka.

– Det är viktigt för ett fackförbund att ha många medlemmar, så att vi kan sätta tryck bakom våra krav, och våra medieinvesteringar är en av de saker som bidrar till fler medlemmar, säger Fredrik Nilsson, marknadschef på Unionen.

Förra året växte fackförbundet med 30 000 medlemmar.

– Styrelsen gav oss i uppdrag att förändra bilden av oss själva, framför allt hos den lite yngre målgruppen, och det gör vi med hjälp av reklamen.

Den gamla bilden av fackförbund är att de är där för medlemmarna när de har problem, men Unionen vill visa att de också jobbar för att arbetslivet ska bli bättre.

– Vi vill visa att vi jobbar med seriösa frågor men med glimten i ögat. Det är viktigt att vara en seriös aktör, men för att tränga igenom bruset började vi med superhjältarna. Vi visade att humor funkar och det verkar vara fler som hänger på, säger Fredrik Nilsson.

Han syftar bland annat på TCO som fått stort genomslag med sin kampanj ”Like A Swede”, som även den tagits fram av ANR BBDO. I reklamfilmen, som fått en uppföljare, testar amerikanen Joe hur det är att ”leva som en svensk”, med de fördelar som den svenska partsmodellen ger. Filmen blev en av Sveriges mest delade reklamfilmer under 2014.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.