Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Strategi och analys

Huggsexa om nyckelpersoner i tv-branschen

Publicerad: 28 April 2010, 11:34
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:51

Produktionsbolagens stjärnor väntas värvas till nya jobb eller starta eget när deras inlåsningstid snart går ut. En värvningskarusell riskerar att driva upp lönerna – vilket tv-kanalerna får betala i slutändan.


De framgångsrika svenska tv-produktionsbolagen köptes i rask takt upp av internationella koncerner under 2000-talets andra hälft.

Jätteaffären då Murdoch-bolaget Shine Group köpte Metronome Film & Television för 719 miljoner kronor är ett av de senare exemplen.

Ledarteamet med koncern chefen Mats Alders och Michael Porseryd i spetsen skulle enligt avtalet stanna kvar i bolaget.

Michael Porseryd har nu lämnat Metronome. Mats Alders har klivit ned som vd, och håller nu på att rekrytera en ersättare.

Ytterligare ett antal nyckelpersoner på Metronomes dotterbolag kan komma att lämna vid årsskiftet – då deras inlåsningsavtal med Shine Group går ut.

Enligt uppgift till Dagens Media ska detta gälla sex före detta delägare i framgångsrika Stockholm-Köpenhamn.

• Grundarna Henrik Bastin och Thomas Lindgren.

• Tv-profilerna Filip Hammar och Fredrik Wikingsson.

• Producenterna André Linschooten och Martin Persson.

Även Friday TV:s tre grundare Mattias Olsson, Estelle Bodén och Jock Millgårdh ska befinna sig i samma situation.

Mats Alders, Metronomes avgående vd, vill inte kommentera saken.

– Vilka avtal som finns är konfidentiellt och stannar mellan säljare och köpare, säger han, och fortsätter:

– Det finns alltid diskussioner kring när ett sådant avtal går ut, det kan det också göra inom vårt företag.

Även Anna Carrfors Bråkenhielm, grundare och vd för Silverback som 2008 köptes av britt iska ITV, ska vara fri att lämna vid årsskiftet.

Samtidigt rycker tv-kanalerna i produktionsbolagens stjärnor. Kanal 5 har till exempel värvat Strix AFP-ansvarige Sebastian Ljung som kommersiell innehållschef. Malin Tikkakoski värvades nyligen från Titan till att bli AFP-chef på MTG TV.

Kanal 5:s utvecklingschef Sara Goldensoh n jagar även medarbetare till Prosiebensat1:s svenska etablering av produktions bolagsjätten Red Arrow.

– Det är en stor efterfrågan på ett mindre antal duktiga, etablerade producenter och det ger dem självklart en bra förhandlingsposition, säger Henrik Stenlund, vd på Strix i Sverige.

MTG söker även en ersättare till programdirektören Anders Knave, som snart tillträder som vd på OTW. Dagens Media kan avslöja att Anna Rydin, vd för Metronome-bolaget Meter Film & Television, var MTG-vd:n Manfred Aronssons favorit till jobbet, men hon tackade nej i förra veckan, enligt Dagens Medias källor.

– Jag väljer att inte kommentera det, säger Anna Rydin.

Dagens Medias källor tror att den kommande tiden kommer att präglas av stor turbulens och rörelse i Tv-Sveriges toppskikt. Vissa befarar också att lönerna för nyckelpersoner på produktionsbolagen kommer att trissas upp ordentligt. Något som tv-kanalerna får betala via sina inköp.

– Gissa om de kommer att kräva mycket pengar för att stanna. Alternativet är att de startar eget eller går till ett annat bolag, säger en källa med god insyn.

Michael Porseryd ska enligt uppgift till Dagens Media vara på väg till nederländska Endemol för att ansvara för tv-jättens länge emotsedda Norden-etablering. Han ska bland annat rekrytera en Sverigechef.

– Det enda jag kan säga är att jag fortfarande sitter i karantän. Så länge jag inte har skrivit på för någon kan jag inte kommentera något. Just nu är jag hemmapappa och jobbar inte, säger Michael Porseryd.

Efter vågen av uppköp är det bara Titan, OTW samt Tre Vänner som står på egna ben av de svenska tv-produktions bolagen. Branschen väntar nu på utbrytningar när avtalen går ut för flera tunga medarbetare.

– På en polariserad marknad, som vår, finns det utrymme för nya aktörer, säger Mats Alders.

Anna Rydin:

– Jag har förstått att situationen uppmuntrar till avknoppningar. Jag tror att det är bra för branschen, även om det är tufft att starta om från noll.

Michael Porseryd säger att den vändande konjunkturen ökar tillgången på riskkapital, som är nödvändigt för nyetableringar.

MTG:s Sverige-vd Manfred Aronsson vill inte säga hur turbulensen påverkar kanalens rekrytering av programdirektör.

– Dessvärre kommenterar jag inte våra rekryteringar och inte heller löne läget.

Dagens Media har sökt Anna Carrfors Bråkenhielm, som lovat att svara på frågor via mejl. Så har dock inte skett vid denna tidnings pressläggning.

Hela listan - så ritas kartan i tv-Sverige om

• För tre år sedan sålde Filip & Fredrik bolaget Stockholm-Köpenhamn till Metronome, som i fjol köptes av Shine Group. Få tror att duon blir kvar när deras inlåsningstid går ut.

• Även Henrik Bastin var ägare av Stockholm-Köpenhamn. Han är en av flera som kan lämna Metronome när inlåsningsavtalet löper ut vid årsskiftet.

• Tobias Bringholm, chef för Eyeworks Skandinavien, har nyligen värvat från Jarowskij.

• Claes Leinstedt, vd för Fremantles Blu, börjar snart plocka hem Fremantle-produktioner från Meter.

• Michael Porseryd lämnade Metronome och ska enligt uppgift hjälpa Endemol etablera sig i Sverige och tillsätta en landschef.

• Anna Carrfors Bråkenhielm sålde sitt Silverback till ITV. Snart är hon, liksom en rad andra, fri att ta ett nytt jobb.

• Anna Rydin, vd på Meter, nobbade i dagarna det just nu tyngsta jobbet i branschen – positionen som programdirektör på MTG TV.

• Peter Settmans Baluba är det senaste i raden av svenska produktionsbolag som sålts till ett utländskt tv-bolag. Nu återstår endast Titan, OTW och det mindre bolaget Tre Vänner.

• Anders Knave slutar som programdirektör på MTG och blir vd på produktionsbolaget OTW.

• Calle Jansson, Strix högste chef, tappade nyligen sin AFP-chef till Kanal 5.

• Mats Alders, vd på Metronome, slutar på bolaget och lämnar en tung post som måste fyllas.

• Jock Millgårdh, Mattias Olsson och Estelle Bodén – Sveriges främsta programutvecklare – är vid årsskiftet fria att gå vidare.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Synnöve Almer

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.