Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag26.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Strategi och analys

Huggsexa om content-pengarna

Publicerad: 26 Maj 2015, 21:00
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:00

Med mediehusens intåg på content marketing- scenen ökar kampen om annonsörernas pengar.Trots det är framtidstron stor bland svenska content marketing-producenter.Annonsörernas intresse anses tillräckligt stort för att mätta alla munnar.– Det ska mycket till för att jag ska se förändring som ett hot, säger Appelbergs Maria Westman.


Allt fler vill ha en del av content-kakan. Senast i raden att ge sig in i kampen om de eftertraktade content marketing-budgetarna är de traditionella mediehusen.

Aftonbladets Partnerstudio lanserades i vintras och producerar bland annat ”Guldstudion” tillsammans Svenska Medaljlotteriet.

Expressen har motsvarande Expressen Studio, Svenska Dagbladet har rekryterat en kommersiell redaktör för annonsfinansierad journalistik, och de flesta tidskriftsförlag har numera egna content-avdelningar.

Samtidigt tar allt fler företag själva kontrollen över sitt innehåll, genom att rekrytera content-ansvariga, community managers och till och med skapar egna redaktioner som hanterar kommunikationen i företagets egna kanaler.

– Det är lätt att konstatera att vi ser en explosion av content-leverantörer, säger Maria Westman, chef för affärsutveckling på content-byrån Appelberg och vice ordförande i branschföreningen Swedish Content Agencies.

De traditionella content-byråerna utmanas också sedan länge av reklam-, pr- och mediebyråer som i allt högre utsträckning producerar innehåll till företagens egna kanaler.

– Vår verksamhet har ända sedan starten bottnat i att varumärken behöver bidra med relevant och engagerande innehåll, oavsett kanal, säger Claes Bodén, grundare av pr-byrån Jung Relations.

Trots att den allmänna uppfattningen är att investeringarna i content marketing ökar, finns det inga siffror över hur stora annonsörernas investeringar är.

I slutet av 2013 gjorde Swedish Content Agencies en undersökning tillsammans med Sveriges Annonsörer. Den visar att de flesta deltagande annonsörer planerade att öka sin content marketing under 2014. Storleken på investeringarna anges dock inte och inte heller var pengarna hamnar, även om de flesta hävdade att majoriteten av deras content produceras av reklam- och pr-byråer snarare än av traditionella content-byråer.

Trots bristen på aktuell statistik och den ökade konkurrensen, råder framtidstro bland content-producenterna.

Intresset från annonsörerna anses tillräckligt stort för att mätta alla munnar, och att medierna nu på allvar ger sig in i kampen ses som en naturlig utveckling som borde ha skett för länge sedan med tanke på hur mediernas affärsmodell rasat samman de senaste åren.

– Branschen i stort går i positiv riktning för oss och den ökade konkurrensen innebär att vi får vässa oss ytterligare och framhäva våra styrkor, säger Maria Westman på Appelbergs.

– Det ska mycket till för att jag ska se förändring som ett hot.

Claes Bodén på Jung har samma syn.

– Kanske försvinner en del pengar när företagen gör mer själva, men jag tror snarare att det är en möjlighet. Vi får hjälpa till med roligare och mer kvalificerade saker som företagen inte kan göra själva.

Mathias Eriksson, grundare av content-byrån Matter, tror dock att företagens intresse för att själva hantera sitt innehåll kan komma att utmana traditionella byråers affärsmodeller på sikt.

– Framgångsrika företag som Google och Apple har det gemensamt med snabbväxande startups att varumärkestänket och kommunikationen är totalt integrerade i allt företaget gör, det är inget man låter extern kompetens ensam ta ansvar för, säger han.

– Som byrå försöker vi akta oss för att göra ett kundbolag beroende av vår produktion, annars tar inte vi vårt ansvar, och då kommer vi få svårt att överleva.

Mediehusens framgångar som content-aktörer kommer att avgöras av hur relevant det annonsfinansierade innehållet är för läsarna.

– Medierna måste upprätthålla sitt publicistiska ansvar och kunna motivera varför de ger plats för innehållet i sin miljö, säger Mathias Eriksson.

– Utmaningen för alla är att inte tjata ut folk. Så fort något bara är halvintressant tappar man mottagaren direkt, säger Claes Bodén.

Aftonbladet lanserade sin Partnerstudio i vintras. Där produceras bland annat ”Guldstudion” i samarbete med Medaljlotteriet. Foto: Johanna Wikström

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.