Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Strategi och analys

Hösten – högsäsong för träningskedjorna

Publicerad: 31 augusti 2011, 07:17
Uppdaterad: 6 december 2015, 15:00

Tillsammans investerade de tre största kedjorna SATS , Friskis & Svettis och Sportlife 168 miljoner kronor brutto i reklamköp under 2010. Samtidigt har den påhittade dansen Zumba – inför högsäsongen som hösten är – seglat upp som nummer två på listan över största reklamköpare.


Ämnen i artikeln:

SatsFriskis Svettis

– Det spelar ingen roll vilken av kedjorna som gör reklam, hela branschen tjänar på det. Vi satsar självklart hårt på marknadsföringen, men viktigast är att arbeta på sitt rykte, säger Magnus Wilhelmsson, vd på Sportlife.

Samtidigt har den konstruerade dansen zumba tagit världen med storm.Sedan träningsformen introducerades i USA 1999 har bolaget Zumba Fitness blivit en mångmiljonindustri över hela världen.

– Det är helt och hållet en förpackningsfråga och han som förpackade zumba har gjort det till en fantastisk grej som han tjänar otroligt mycket pengar på, säger Anna Iwarsson, generalsekreterare på Friskis & Svettis, som är en av få gymkedjor som inte erbjuder zumba.

Varje vecka tränar fem miljoner personer i 75 länder zumba, ledda av 30 000 certifierade zumbainstruktörer. Bland dem finns svenska Alicia och Tania Hellberg, eller ”The Zumba Twinz”, som de kallar sig.

– Zumba har i princip blivit vår soulmate. Vi har åkt över hela världen tack vare zumban, säger Alicia Hellberg.

Förutom att livnära sig på sitt bolag T A Hälsa har de också medverkat i instruktions-dvd:n ”Zin 29”, som spelades in på Zumba Convention 2010 i Orlando, USA.

– Grundaren kontaktade oss, han ville ha tvillingar bredvid sig i den nya instruktionsvideon. En vid varje sida. Så då flög han oss till USA, berättar Alicia Hellberg.

Trots att zumba inte fanns i Sverige för två år sedan har instruktionsfilmerna – som säljs i TV-Shop av bolaget Guthy-Renker – blivit en storsäljare.

Adam Bassini är varumärkesansvarig för Zumba, som i Sverige investerade över 15 miljoner kronor brutto i medieköp under 2010, enligt Sifo Reklammätningar.

– Zumba har gjort ett gediget arbete med att föra ut sitt fantastiska budskap, säger han.

Framgångarna har också tvingat av gymkedjor i Sverige att köpa zumbalicenser.

– Många trodde att det inte skulle fungera eftersom det marknadsförs i TV-Shop, men det har ju blivit precis tvärtom, säger Magnus Wilhelmsson.

Han berättar att han först kom i kontakt med zumba på en träningsmässa i USA.

– Jag och en kollega var där och deras monter var ju nästan fräckast på mässan. Det var tjo och tjim, färgglatt och latinotjejer. Då tänkte jag att ”fan, vi måste ha det här”.

– Vi betalar väl in pengarna på något bankkonto på Caymanöarna eller något.

Farhad Jabbari är vd för SATS i Sverige. Hans tolkning är att Zumba Fitness lyckats med en av gymkedjornas viktigaste marknadsföringskanaler: word-tomouth.

– Man kan inte överskatta styrkan i word-to-mouth. Sedan tror jag också att det beror på att det är glada vibbar i träningen.

En som inte låter sig imponeras av zumba är Anna Iwarsson på Friskis & Svettis.

– Zumba är en enkel lösning som vi inte är attraherade av. Den rimmar inte med vår grundidé

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

SatsFriskis Svettis

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News