Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag25.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Strategi och analys

Hon saknar inte rampljuset

Publicerad: 26 Maj 2011, 14:37
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:09

Efter 20 år som nyhetsankare valde Unni Jerndal att lämna journalistiken bakom sig för att istället bli kommunikationschef på Riksgälden. För Dagens Media berättar hon om att våga ta steget och pröva något nytt.


Hon är en racingcyklist med en förkärlek för att laga mat. Men i allmänhetens ögon är Unni Jerndal sannolikt mest känd som nyhetsankare i TV4:s Ekonominyheter. Sin första direktsändning gjorde Unni Jerndal dock redan 1991, då i SVT:s Aktuellt.

För ett år sedan hände något. Unni Jerndal valde att lämna journalistiken – som hon ägnat hela sitt yrkesliv åt – för att testa något nytt.

Och beslutet att tacka ja till tjänsten som kommunikationschef på statliga Riksgälden är inget hon ångrar i dag.

– Jag är väldigt glad att jag vågade ta steget att lämna nyhetsvärlden. Jag hade en väl inarbetad position hos en mycket bra arbetsgivare, men jag kände en stark drivkraft att pröva något nytt. Jag har inte ångrat mig.

Sedan Unni Jerndal började på Riksgälden har hon bland annat hunnit med att bygga upp en ny organisation och förändra kommunikationsavdelningen. Istället för att vara en serviceinrättning skulle kommunikationsavdelningen istället arbeta mer som en nyhetsredaktion.

– Vi har skapat aktiva och drivande kommunikatörer och har byggt ett informationsflöde som vi kan kanalisera antingen internt eller externt. Vi har också blivit aktiva i de sociala medierna.

Finns det något i journalistiken som du haft särskild nytta av som kommunikationschef?

– Journalister är ju vana vid att snabbt lära sig nya saker, fatta snabba beslut och driva saker från start till mål. I all extern kommunikation är det ju så klart också väldigt bra att veta hur journalister och medier fungerar, säger hon, och fortsätter:

– Jag tror att journalister har ganska bra förutsättningar för att ställa om till andra jobb, men sedan gäller det ju också att vara ödmjuk. Det kan ju ta tid att lära sig allt nytt.

Du stod i tv-rutan i 20 år, saknar du inte rampljuset?

– Det är en bra fråga. Det är alltid roligt när det man arbetat med har nått ut till en stor publik. Men det som ytterst driver mig är inte rampljuset utan att man får vara inne i spännande frågor och hela tiden utvecklas som person. Det känner jag att jag absolut får göra här på Riksgälden, så nej, jag kan inte säga att jag saknar det.

Men att UnniJer ndal personligen inte står i rampljuset längre betyder inte att hon inte är kvar i hetluften. Ett exempel är turerna kring Saab, där Riksgälden fick i uppdrag att utreda om biltillverkaren skulle få en statlig lånegaranti.

– Telefonen ringde konstant i två veckor. Vi kunde få 30 samtal varje dag. Den uppmärksamheten visar att vi har ett viktigt uppdrag. Det är klart att Riksgälden hamnar i rampljuset när vi får tunga uppdrag.

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.