Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Strategi och analys

Hemnet-köp riskerar att stoppas

Publicerad: 12 Maj 2015, 21:00
Uppdaterad: 10 Mars 2016, 07:48

Schibsted vill köpa Hemnet – men affären riskerar att stoppas av Konkurrensverket.– Vi kommer att granska affären noga, säger chefsjuristen Per Karlsson.


Blocket Bostad skulle utmana Hemnet. Men Schibsteds ledning tycks ha insett att det slaget inte går att vinna.

I stället vill Schibsted spendera 1,5 miljarder kronor på att köpa hela Hemnet. Men affären kan komma att stöta på patrull från Konkurrensverket.

– Vi kommer att granska affären noga, och vi kan den här marknaden väl, då vi så sent som i december framgångsrikt drev en process i domstol mot Swedbanks förvärv av Svensk Fastighetsförmedling. Vi hade till och med vittnen från Blocket som i processen vittnade om Hemnets dominerande ställning, säger Per Karlsson, chefsjurist på Konkurrensverket.

Han vill inte spekulera om vad en granskning kommer att resultera i. Men baserat på hur Konkurrensverket tidigare har agerat är det ingen vild gissning att myndigheten kommer att ta strid för att stoppa affären.

2011 tecknade Eniro avtal om att köpa konkurrenten 118 800. Konkurrensverket hotade då att gå till domstol för att stoppa affären, varpå Eniros bud drogs tillbaka.

På liknande sätt stoppades affären där Com Hem 2011 planerade att köpa kabel-tv-verksamheten från Canal Digital.

Assa Abloys planerade köp av Prokey stoppades på liknande sätt.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.