Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag29.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Strategi och analys

Hårdare kamp om lyssnarna

Publicerad: 22 December 2010, 07:24
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:27

SBS Radio tog hem 13 av de 14 nyutlysta radiotillstånden. Ärkerivalen MTG Radio köpte bara ett. – Det är inte antalet tillstånd, utan antalet lyssnare, som är avgörande, säger MTG:s Per Lorentz.


SBS Radio Bjöd på samtliga 14 analoga tillstånd som Myndigheten för Radio och tv utlyste i september och vann 13 av dem.

Totalt kostar de nya licenserna SBS Radio nästan 59 miljoner kronor för hela perioden på åtta år. Hur många lyssnare det handlar om är osäkert, men enligt SBS Radios vd Staffan Rosell innebär det en teknisk möjlighet att nå 1 miljon nya lyssnare.

– Även om vi tycker att vi gör bra radio så känns det väl optimistiskt, men det känns fantastiskt kul att nå nya lyssnare som inte kunnat höra stationerna tidigare, säger han.

Affären innebär att nätverket har 53 av 104 tillstånd. Även om SBS Radio – trots de nya licenserna – inte når fler lyssnare än konkurrenten MTG Radio, så har nätverket i alla fall flest antal licenser, enligt Staffan Rosell.

Enligt den senaste radiomätningen hade SBS Radio en räckvidd på 1 174 000 lyssnare, medan MTG Radio nådde 1 487 000 lyssnare.

– Nu har vi förutsättningar att bli nummer ett, säger Staffan

Rosell.

MTG Radio var med i åtta av budgivningarna, men vann bara Sundsvallsregionen för drygt 4 miljoner kronor.

– Självklart har vi räknat på bärkraften i alla tillstånden. Vi bjöd bara på de som var attraktiva och la bud som var affärsmässigt logiska. Med den utgångspunkten är vi nöjda med resultatet, säger Per Lorentz, informationschef för MTG Sverige.

Sex av SBS Radios nya licenser blir Mix Megapol och sju blir Rockklassiker. MTG Radio ska sända Rix FM.

Per Lorentz är osäker på om det innebär ett ledarskifte när det gäller räckvidd för de kommersiella radiobolagen.

– Det är inte antalet tillstånd utan hur många lyssnare man fångar upp som är avgörande. Det tillstånd vi fick var det som vi bedömde som mest attraktivt.

Sändningstillstånden gäller från 1 februari 2011.

Madeleine Nilsson

Redaktör

madeleine@dagensmedia.se

Synnöve Almer

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.