Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Strategi och analys

HÄR BYGGS SVERIGES HOLLYWOOD

Publicerad: 31 augusti 2011, 11:22
Uppdaterad: 6 december 2015, 15:00

Tv-industrin växer så det knakar – numera på en ganska liten yta kring Stockholms östra hamnar. Bland betong och färjor befinner sig snart de flesta av landets största produktionsbolag, alldeles intill SVT och TV4.


Svenska tv-hus vrider upp programbudgetarna som aldrig förr och lägger allt fler timmar på lokalproducerat material. Det innebär goda tider för produktionsbolagen.

Tv-produktionsbranschen har blivit en mångmiljardindustri som sysselsätter en växande skara människor och kräver nya ytor. En plats som lockar allt fler bolag är den karga betongvärlden kring Värtahamnen och Frihamnen i Stockholm.

I de gamla magasinen i Frihamnen arbetar numera nära en femtedel av alla som jobbar med produktion och planering av tv och film – och Stockholms Hamnar kallar området för ett svenskt Hollywood.

Snart går flyttlasset även för MTG-bolaget Modern Studios och Strix, ett av Sveriges största produktionsbolag. De lämnar dyrare lokaler i Hammarbyhamnen.

– Det var med stor vånda vi beslutade att lämna söder om Söder. Det är närmare till fler kunder och många frilansare arbetar redan i området som ligger innanför tullarna, säger Calle Jansson, vd för Modern Studios.

Där får de sällskap av Metronomes bolag Meter Television, Stockholm-Köpenhamn och Friday TV. Även Zodiaks Jarowskij och Mastiff sitter i hamnens gamla magasin.

Nordisk Film TV håller till runt hörnet, ett stenkast från SVT och TV4-gruppen och ”på promenadavstånd till Kanal 5”.

– Det är bra att våra producenter har nära till kunderna och att vi sitter nära teknikleverantörerna. Jag tror inte att kunderna vill betala för att forsla kameror i taxi genom stan, säger Karin Stjärne, vd för Nordisk Film TV.

Den internationella mediejätten Endemol, som nyligen gjorde comeback i Sverige, valde också att slå sig ned i grannskapet.

– Det är bra för branschen att vi finns på samma ställe. Det förenklar snabba utflykter mellan flera bolag, säger Michael Porseryd, Nordenchef för Endemol.

North Alliance Groups nyförvärvade Titan sitter också nära. De kan få sällskap av systerbolaget Baluba, som nu sitter i lokaler nära Norrtull.

– Det finns en möjlighet att vi så småningom sitter med Titan, men jag vet inte om, hur eller när det i sådana fall skulle ske, säger Erik Wahlberg, vd på Baluba.

Synnöve Almer

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News