Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Strategi och analys

Här är regeringens plan mot påverkanskampanjer

Publicerad: 15 januari 2018, 09:35
Uppdaterad: 15 januari 2018, 10:28

Statsminister Stefan Löfven. Foto: Europaportalen

Inför valet: ny myndighet för psykologiskt försvar, stöd till medieaktörer och initiativ till samarbeten med sociala medier.


Ämnen i artikeln:

valet 2018

Regeringen inrättar en ny myndighet för psykologiskt försvar, vars syfte bland annat är att skydda det kommande valet från påverkanskampanjer.

De senaste åren har det gjorts försök att påverka andra länders val. Det finns inget som säger att framtida svenska val kommer att vara särskilt utsatta, inte heller att de kommer vara fredade” , skriver Regeringen på sin hemsida.

Statsminister Stefan Löfven kommenterade nyheten under sitt tal på helgens försvarskonferens i Sälen. 

 – Det finns en uppenbar risk att utomstående vill blanda sig i hur vi fattar våra beslut […] Påverkanskampanjer ska kunna identifieras, analyseras och bemötas, sade statsministern, bland annat.

Regeringen skriver att Sverige är pådrivande för att EU ska öka sin förmåga att möta informationspåverkan. Fokus ligger på att stärka kapaciteten mot informationspåverkan från Ryssland i Sveriges östra närområde, skriver de.

Så ska regeringen motverka påverkanskampanjer:

– Valmyndigheten stärker sitt säkerhetsarbete och höjer beredskapen. Tillsammans med MSB, Säkerhetspolisen och Polismyndigheten görs de risk- och sårbarhetsanalyser som krävs.

– Alla riksdagspartier har fått och får information om riskerna för påverkan under valrörelsen och behovet av säkerhetsskydd.

– Under våren bjuds partiledarna in till ytterligare ett möte hos statsministern om hur partierna kan öka skydd och motståndskraft.

– Inför de allmänna valen 2018 höjer också Regeringskansliet sin egen förmåga att identifiera och skapa en helhetsbild av större incidenter inom informations- och cyberområdet, hur dessa hänger samman och hur de kan utnyttjas i påverkanssammanhang.

– Fria medier är centrala i vår demokrati. Regeringen kommer därför att bjuda in intresserade medieaktörer till en fördjupad diskussion om samarbetsformer för hantering, ökad kunskap och medvetenhet kring möjlig utländsk påverkan inför valet.

– Regeringen kommer även att bjuda in ägarna av de största sociala plattformarna till en diskussion om samarbetsformer för att hantera möjlig utländsk påverkan inför valet.

– Centrala aktörer i samhället, inklusive inom nyheter och opinionsbildning, kommer att erbjudas stöd i arbetet med att förbättra sin egen informationssäkerhet. 

– Ytterligare insatser ska göras för att motverka hot och hat mot journalister och förtroendevalda i Sverige.

 

Janne Naess

Bildredaktör, fotograf och reporter

janne.naess@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

valet 2018

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.