Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Strategi och analys

Här är Q1:s förlorare och vinnare

Publicerad: 1 april 2014, 21:00
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:42

Ikea tar klivet upp från plats tre och har nu Sveriges starkaste varumärke. Viasat får skjuts av vinter-OS, medan Burger King tappar hela 50 placeringar.


Yougovs Brand index visar hur cirka 250 varumärken utvecklats det senaste kvartalet, jämfört med det fjärde kvartalet förra året.

Dagligvarujätten Ica, Sveriges största annonsör, klättrar från plats sju till två med ett Brand index på 46,8, där 100 är maxindex och den lägsta nivån är –100.

Google går i sin tur från plats åtta till tre, och på fjärde plats återfinns Volvo, som därmed fallit från sin tidigare andraplats.

Procter & Gambles varumärke Yes tappar förra kvartalets första­plats och faller ner till plats fem med ett index på 43.

Men det är Ikea som under kvartalet seglat upp som Sveriges starkaste varumärke med ett Brand index på 47,2. Möbeljätten klättrar därmed till plats ett från en tidigare tredjeplats.

– Det är jättekul att höra. Ikea har jobbat på att göra mer relevant kommunikation och fokusera på det som är rätt för kunderna, så det är kul att det ger resultat, säger Patrik Nygren-Bonnier, marknadschef på Ikea Sverige.

Grunden är att lära känna sina kunder, vilket Ikea hela tiden jobbar med, säger Patri­k Nygren-Bonnie­r. Det är också så möbeljätten agerar för att förvalta sin starka position.

– Att förstå våra kunder är det viktigaste, men också att fortsätta göra kommunikation som är baserad på kund­insikterna.

Enligt möbelkedjans egna mätningar är Ikea kundernas förstaval när det kommer till inköp av trädgårdsmöbler, och senare i vår kommer en kampanj för just utomhussortimentet.

Dessutom blir det en sovrumskampanj före sommaren.

– Vi kommunicerar ganska intensivt året om, men perioden som kommer nu är klart viktig för oss.

Viasat är det varumärke som tagit sig upp allra flest placeringar under kvartalet – från plats 213 till 167. Det ger tv-bolaget ett Brand index på 5,4.

Sändningarna från vinter-OS i februari bidrar till ökningen.

– Våra egna undersökningar visar samma sak, så det är otroligt roligt att Yougov bekräftar bilden, säger Sandra Kinge, marknadschef på Viasat.

Men det är inte marknads­föringen, utan främst kollegorna på redaktionen, som Sandra Kinge vill tacka för lyftet.

– Vi vet att vi har de mest attraktiva sporträttigheterna, men genom OS fick vi möjlighet att visa för hela Sverige vilken otrolig kvalitet vår redaktion har. Vår starka redaktionella kraft är marknadsavdelningens bästa kompisar.

Nu håller Viasat på att ta fram en ny reklamkampanj. Men Sandr­a Kinge vill inte uttala sig om kampanjen och vill heller inte berätta vilken byrå som ligger bakom den. Viasats OS-kampanj, som släpptes i oktober, togs fram av M&C Saatchi.

– Vi jobbar för högtryck, men är inte riktigt på banan ännu.

Blir det ett byråbyte?

– Kanske, vi har jobbat på ett lite annorlunda sätt den här gången.

Burger King är det varumärke som tappar allra flest placeringar det senaste kvartalet. Varumärket faller 50 placeringar och går från ett positivt Brand index till ett negativt index på –2,8.

Sarah Ekvall, marknadschef på Burger King, tror att tappet beror på att snabbmatskedjan inte varit lika synlig i år som förra året. I november förra året släppte Burger King en stor kampanj för hamburgaren Angus XT.

– Vi har i år kommunicerat andra typer av produkter, som inte är lika varumärkesstarka som just Angus-burgaren, säger hon.

I slutet av förra året inledde Burger King ett samarbete med reklambyrån Berntzon Bylund, och avslutade därmed det tio år långa samarbetet med Shout.

Sarah Ekvall är förtegen om vad det nya byråsamarbetet ska resultera i och hur kommunikationen ska förändras, men säger att det ”dröjer ett tag” innan den första kampanjen släpps.

Men medieköpen kommer att öka i år. Förra året köpte Burger King medier för 131 miljoner kronor brutto, enligt Sifo reklammätningar. Tv blir fortfarande centralt i kommunikationen, medan investeringarna i utomhus och digitala medier ska öka.

– Vi ser utomhus och digitalt som komplement till tv. Kanalerna ger oss möjlighet att synas på andra sätt och närmare köptillfället, säger Sarah Ekvall.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.