Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Strategi och analys

Här är annonsörerna som har fimpat tv i år

Publicerad: 1 September 2015, 21:00
Uppdaterad: 6 December 2015, 11:53

Här är de storannonsörer som valt att helt lämna linjär-tv i år.– Vi upplever att vi får mer för pengarna när vi går digitalt än när vi går i tv, säger Lennart Schultz, Pressbyråns pr-chef.


Under årets andra kvartal backade medieinvesteringarna i tv med 3 procent, enligt IRM:s senaste rapport. Bland de annonsörer som helt har valt bort tv som mediekanal hittills i år är Cloetta och Clas Ohlson de två största.

Förra året, mellan januari och juli, lade Cloetta 54,2 miljoner kronor brutto i linjär-tv, enligt siffror från Sifo reklammätningar. I år finns tv inte med i mediemixen alls.

– Vi tog ett strategiskt beslut redan under 2014 att från andra halvåret 2014 upphöra med annonsering i linjär-tv. Det beslutet grundar sig i det stora tittartappet i linjär-tv. I takt med digitaliseringens framfart har vi valt att öka investeringarna där i stället, säger Fredrik Sjöström, kommunikations- och sponsringschef på Cloetta.

Förutom ökade investeringar digitalt har pengarna från tv också förflyttats till utomhusmediet. Inför 2016 har Cloetta, som har samlat alla sina varumärken hos reklambyrån King, ännu större fokus på digitala medier.

– Det som blir viktigt framöver är att alla ska förstå det nya digitala medielandskapet och omfamna det. Det är konsumenten och tittaren som bestämmer. Om innehållet inte är tillräckligt underhållande är det bara att trycka på ”skip ad” eller scrolla vidare. Det handlar om att bryta ett traditionellt reklamtänk.

Reitan Servicehandel som äger Seven Eleven och Pressbyrån investerade 34,7 miljoner kronor brutto i tv under de sju första månaderna 2014, enligt Sifo. I år har de, liksom Cloetta, valt att kapa investeringarna i linjär-tv.

– All vår medieplanering utgår i grunden från hur vår målgrupp konsumerar medier, så att vi kan vara träffsäkra och relevanta. Utifrån skiftet från linjär-tv till mer digital konsumtion är det därför naturligt att även spegla detta i mediemixen för att optimera våra medieinvesteringar, säger Lennart Schultz, pr-chef på Pressbyrån.

– Vi tillhör inte de största annonsörerna på marknaden, och i dagens höga mediebrus försvinner man ju lätt i tv.

Medieinvesteringarna har i stor utsträckning flyttats till digitala medier. Hittills har förändringarna i mediemixen fallit väl ut, säger Lennart Schultz.

– Än så länge visar våra trackingar att vi har gjort rätt. Det är ett beslut vi har tagit i samråd med vår mediebyrå. Det tar en stor del av mediebudgeten under korta perioder när man ska gå i tv. Beslutet grundar sig så klart även i den digitala utvecklingen, exempelvis att digital-tv får fler tittare, vilket gör att man kan uppnå resultat som förut inte gick att uppnå, då gärna med stöd från radio.

Förra året gick både Press­byrån och Seven Eleven i tv, och då kunde företagen förhandla tillsammans för Reitan-koncernen.

– Så det är klart att det påverkar Seven Eleven om vi inte går i tv, och tvärtom. Då får vi inte den bra rabatten, säger Lennart Schultz.

Nina Santini, tv-chef på Vizeum, menar att det faktum att linjär-tv har varit översålt har gjort att annonsörer och mediebyråer fått lära sig att hitta andra vägar.

– Tv görs fortfarande, det är bara det att hela den kakan inte hamnar i linjär-tv. Jag skulle vilja påstå att den utvecklingen har pågått i flera år, det är helt naturligt. Det är en kombination av utsåldhet, en ökad prisbild och att man kan nå en annan räckvidd i digitala medier nu.

Ylva Larsson

ylva.larsson@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.