Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Strategi och analys

Han vill ha nytt samsynsdokument

Publicerad: 16 Mars 2011, 08:22
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:17

Sveriges Annonsörer parerar krav på slopad mediebyråersättning med nytt samsynsdokument.


– Det är en högaktuell fråga som vi jobbar aktivt med tillsammans med våra medlemmar, säger vd:n Anders Ericson.

Tv-kanalernas beslut om att frångå modellen för mediebyråersättningen och istället dela upp den i olika underrubriker, något som öppnar för att mediebyråerna kan behålla en del av ersättningen, blev startskottet till en uppluckring av det samsynsdokument som gällt under tio års tid.

– De flesta av mina medlemmar tycker att detta var en olycklig utveckling, säger Anders Ericson.

Enligt Anders Ericson, som gjort mediebyråersättningen till något av en hjärtefråga, är branschen nu delad i två läger: de som anser att ersättningsmodellen bör slopas då den spelat ut sin roll och de som vill ha den kvar. Han själv tillhör den senare gruppen.

– Vi har ett styrelsebeslut på att den ska vara kvar, säger Anders Ericson.

Han befarar att en slopad ersättning, som beräknas omsätta 500 miljoner kronor per år, leder till en indirekt höjning av mediepriserna samt att medierna och mediebyråerna hittar på nya, icke-transparanta, ersättningsmodeller.

Sveriges Annonsörer vill nu ta fram ett nytt samsynsdokument. Men samtidigt förbjuder ett beslut från Konkurrensverket branschorganisationen att vara allt för aktiv, och till exempel rekommendera olika procentsatser.

– Det är en balansgång. Men det viktigaste för oss är att allt sköts transparant, säger Anders Ericson.

Den svenska modellen för affärsrelationer mellan byrå och kund brukar just hyllas som väldigt transparant jämfört med andra länder. Jens Welin, vd på Vikvaki, tror att modellen kommer att leva kvar. Under lågkonjunkturen kunde cheferna ibland undra varför svenska mediebyråer inte försökte få ersättning direkt från medierna, men i dag är det annrolunda.

Nu när det är högkonjunktur igen säger de att det är bäst om vi försöker hålla marknaden transparant så länge som möjligt, säger Jens Welin.

Göran af Klercker, vd för Aegis i Norden, säger att det snarare är så att andra marknader blir mer och mer transparanta snarare än att Sverige skulle gå åt andra hållet.

– Nätverken har skärpt sig eftersom många är börsnoterade och har högre krav på sig.

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.