Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag05.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Strategi och analys

Han stämmer Meter - för sina egna misstag

Publicerad: 8 December 2010, 12:53
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:28

Meters före detta ekonomichef Jonas Arvidsson stämmer nu sin gamla arbetsgivare – för misstag han själv bär ansvar för. Han kräver 177 000 kronor efter att ha fått bassning av Skatteverket.


Jonas Arvidsson dömdes till böter för sin roll i den stora Metronomehärvan.

Via falska fakturor hade ledande personer inom Metronome, med dotterbolagen Meter och Mutter, låtit företaget betala för privata levnadsomkostnader, resor och lyxrenoveringar.

Något som även gav stora skattetillägg för de inblandade – vilket är grunden till att Jonas Arvidsson nu kräver pengar av Meter.

”Svaranden (Meter) har underlåtit att korrigera kontrolluppgift för inkomståret 2006, vilket resulterat i att jag drabbats av skattetillägg på 161 316 kronor”, står det i Jonas Arvidssons ansökan till Kronofogden.

Meter bestrider kravet – vilket gjort att tvisten, på Jonas Arvidssons begäran, nu ska avgöras i domstol. På Meter ställer man sig frågande till kravet, som totalt uppgår till 177 267 kronor:

”Det skattetillägg som påförts sökanden (Jonas Arvidsson) är inte en följd av felaktig skatteredovisning eller felaktiga kontrolluppgifter från Meter, utan är en följd av att sökande själv – som för övrigt var ekonomichef för

Meter vid tidpunkten – … underlåtit att deklarera inkomster från Meter på ett korrekt sätt”, skriver Meters advokat Jesper Grünbaum, i ett svar till tingsrätten.

Dessutom har Meter egna krav mot den före detta ekonomi chefen.

”Motkraven hänför sig till att sökanden inte har fullgjort sina åtaganden enligt ett avtal som träffats mellan parterna i samband med att sökandens anställning hos Meter avslutades sommaren 2007”. Jesper Grünbaum vill inte utveckla Meters inställning.

– Utöver det som framgår av handlingarna vill jag inte kommentera detta, säger han.

Dagens Media har utan framgång sökt Jonas Arvidsson, som nu går under ett annat efternamn. Vid tiden för rättegången hade  han inte någon ny anställning, och bad staten om hjälp med advokatkostnaderna.

De senaste åren har han deklarerat en mycket liten inkomst av tjänst, men gjort kapitalvinster på över en halv miljon kronor årligen. Meter ligger även i tvist med Tobias Bringholm. Bolaget kräver tillbaka 3,7 miljoner kronor.

– Vi kräver Tobias Bringholm på mellanskillnaden på vad han tog ut i ersättning och vad han hade rätt till, säger Jesper Grünbaum, som tror att målet kommer upp i rätten våren 2011.

Fiskar & bananer

Skatteverket utreder 2007 ekonomisk brottslighet på Meter Film & Television, ett dotterbolag till då Schibstedägda Metronome.

Tobias Bringholm, Ingemar Olsson, Peter Ahlberg och Lars Sundén polisanmäls för att ha låtit företaget betala resor, lyx renoveringar och andra privata omkostnader via falska fakturor – som internt benämndes ”fiskar och bananer”. Senare delges även Meters ekonomichef Jonas Arvidsson misstanke om brott.

Samtliga, med undantag för Lars Sundén, döms mot sitt nekande för grovt försvårande av skattekontroll.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.