Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Strategi och analys

Grönt ljus för MTG:s affär

Publicerad: 3 Mars 2011, 12:03
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:18

MTG har seglat upp som en trolig köpare av Kanal 5. Affären – som skulle innebära att bolaget får dubbelt så många kanaler – väntas också få godkänt av Konkurrensverket, enligt analytiker.


Ämnen i artikeln:

MTGSVTKanal 5TV3

Det var i januari som ProsiebenSat1 meddelade att den nordiska verksamheten där SBS Radio, Kanal 5 och Kanal 9 ingår är till salu. Sedan dess har MTG, som bland annat driver TV3, seglat upp som en trolig köpare.

Men Konkurrensverket har möjlighet att sätta en käpp i hjulet för affären.

– Får vi den allra minsta indikation på att en affär skulle kunna leda till att konkurrensen sätts ur spel tvekar vi inte att ingripa, säger Jimmy Dominius på Konkurrensverket och fortsätter:

– Utgångspunkten är att vi drar öronen åt oss om en affär leder till att ett företag kan få en alltför dominerande ställning.

Affären skulle innebära att ett stort tv-hus försvinner, och att MTG TV, som hade 17,5 procent av allt tv-tittande i Sverige under 2010, växer till 26,6 procent. Detta att jämföra med SVT-husets 33,9 och TV4-gruppens 28,8 procent.

Men det troligaste är ändå att förvärvet får grönt ljus, enligt Stefan Nelson, analytiker på SEB.

– Min gissning är att det skulle gå igenom, även om Konkurrensverket nog kan ha vissa invändningar. MTG skulle få en stor kommersiell tittarandel, men TV4-gruppen är också stora, säger han, och fortsätter:

– Ser man det dessutom ur ett bredare perspektiv kommer MTG fortfarande ha en relativt liten del av den totala mediemarknaden, och skulle hypotetiskt sett kunna hävda att Bonnier sitter på en betydligt större del.

När det gäller Prosiebens radioverksamhet är läget däremot annorlunda.

– Jag är övertygad om att MTG inte skulle kunna köpa SBS Radio då det i princip ger monopolställning, säger Stefan Nelson.

Konkurrenslagen

En företagskoncentration ska enligt 4 kapitel 6 § konkurrenslagen anmälas till Konkurrensverket om:

De berörda företagen tillsammans har en årsomsättning i Sverige som överstiger en miljard kronor.

Minst två av de berörda företagen vardera har en årsomsättning i Sverige som överstiger 200 miljoner kronor.

Källa: konkurrensverket

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

MTGSVTKanal 5TV3

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.